TOP LISTE

PROMJENA NA TRONU Samsung Galaxy pa zatim iPhone

Autor Smartlife

Nakon tri mjeseca na čelnoj poziciji iPhone mora vratiti lentu najprodavanijeg

Izvor: UROŠ ARSIĆ

Galaxy je najprodavaniji telefon na svijetu u prvom tromjesečju ove godine, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Canalys.

Južnokorejski Samsung preoteo je tron američkom iPhoneu i kompaniji Apple te ponovo postao najveći svjetski proizvođač smartfona, s udjelom od jedne petine u ukupnoj globalnoj prodaji u prvom kvartalu 2021.

Kineska kompanija XIaomi je također ostvarila najbolje kvartalne performanse ikad, s rastom od 62 posto (na 49 milijuna komada isporučenih mobilnih telefona i s tržišnim udjelom od 14 posto), čime je dospjela na treću poziciju, iza Samsung i Apple kompanija, objavila je agencija Reuters.

Generalno, globalna prodaja smartfona je porasla u prva tri mjeseca za 27 posto, na 347 milijuna jedinica jer je otvaranje kineske ekonomije nakon pandemije i ubrzanje cijepljenja u Sjedinjenim Državama povećalo nade u ekonomski oporavak.

Samsung je u periodu siječanj - ožujak isporučio 76,5 milijuna pametnih telefona i zauzeo 22 posto udjela na tržištu, navodi se u izvještaju Canalys analitičke kompanije. Južnokorejski tehnološki gigant je također objavio da je ostvario rast kvartalne dobiti od 66 posto u sektoru mobilnih telefona, zahvaljujući snažnoj prodaji njegove vodeće serije smartfona Galaxy S21.

Izvor: Profimedia

Prema podacima spomenute kompanije, Apple je isporučio 52,4 milijuna iPhone uređaja u prvom tromjesečju, spustivši se na drugo mjesto s 15 posto tržišnog udjela. Apple je samo dan prije objavljivanja ovih rezultata objavio da bi nestašica čipova kompaniju mogla koštati od tri do četiri milijarde dolara prihoda u drugom kvartalu jer će se ovaj problem prvenstveno odraziti na proizvodnju iPad i MacBook računara.

Isporuke pametnih telefona kineskih brendova Oppo i Vivo su porasle u prva tri mjeseca ove godine dok je Huawei, zbog američkih sankcija, zauzeo sedmo mjesto s 18,6 milijuna isporučenih jedinica, navodi Canalys te očekuje da do kraja godine ostane van top 5, na 6. ili 7. tržišnoj poziciji.