TECH KOLOVOĐE

ZA JEDNE ZNATE, DRUGE NE Neke azijske tech kompanije stare su čak 145 godina

Autor Igor Martić

Znači li vam nešto ByteDance? Ne znači? A znači li vam TikTok?

Izvor: Profimedia

Prije samo devet godina startala je azijska kompanija ByteDance, poznata po aplikaciji za zabavu TikTok. Od nje je dvije godine starija kompanija Xiaomi, također vrlo popularna u svijetu - njihove mobitele mnogi koriste i u Hrvatskoj. Xiaomi je treći proizvođač pametnih telefona u svijetu, a u našoj regiji čak drži i visoko drugo mjesto.

Izvor: Profimedia

Izvor: Profimedia

Znate li za Baidu? A znate li za Google? Otprilike bi isti odgovor, kao za Google, dobili u Kini ukoliko biste ih pitali za Baidu. Dakle, to je internetska tražilica popularna u Aziji, a tvrtka je osnovana prije 21 godinu.

Izvor: Profimedia

Za Aliexpress odnosno Alibabu vjerujemo da znate, oni postoje kao i Baidu, a Tencent osnovan 1998. godine je kineski tehnološki holding koji na tržište plasira razne usluge i proizvode vezane uz internet, zabavu, umjetnu inteligenciju.

Sad slijedi niz kompanija za koje su svi čuli, ali ne znaju od kada kompanije postoje. Naime, neke kompanije postoje gotovo stoljeće i pol.

Izvor: Profimedia

Nakon Tencenta, na listi slijedi Huawei koji je osnovan prije 33 godine, a zatim radimo veliki skok - korejski LG je osnovan prije 74 godine. Prije isto toliko godina osnovan je i japanski Sony. Deset godina ranije s radom je počeo Samsung (prije 84 godine).

Izvor: Profimedia

Japanska Toshiba je osnovana u srpnju 1875. godine; dakle prije više od 145 godina, u 19. stoljeću. Osnovao ju je Tanaka Seisakusho, a sve je počelo s proizvodnjom prve telegrafske opreme. Osnivač Toshibe, kojeg su zvali "japanski Thomas Edison", umro je davne 1881. godine u dobi od 82 godine.