PAS LETI U NEBO

A POČELO JE KAO MEME: Cijena kriptovalute Dogecoin doslovce leti u nebo

Autor Ivan Vukić

„Dogecoin to the moon“ je fraza koja se koristi među korisnicima kriptovalute Dogecoin

Izvor: Shutterstock

Vrijednost dogecoin (dog-e-coin) kriptovalute je sredinom travnja u strelovitom uzletu. Na dijagramu na kojem je prikazana cijena to i sami možete vidjeti, a odnosi se na period od siječnja do travnja ove godine (izvor: CoinDesk, a prenosi Statista).

Izvor: Statista

 Dogecoin kriptovaluta počela je kao zabavni meme, a sad se vidi da u pozadini nije nikakva šala. U siječnju 2021. vrijednost je skočila 800 posto. U veljači je cijena skočila na tada vrtoglavu visinu od 0,05 USD, nakon što je Elon Musk objavio svoj tweet. U međuvremenu, cijena je skočila iznad granice od 25 centi, a primjetno je da i dalje raste.

Izvor: Twitter

Fraza „Dogecoin to the moon“ koristi se za opisivanje uvjerenja da će doći do masovnog skoka cijene; a nedavni skok vrijednosti zasigurno je blizu ostvarenja ovog sna. Pogledajmo kakva je perspektiva dogecoina.

Jedan bitcoin trenutno vrijedi oko 60.000 američkih dolara. Figurativni mjesec o kojem govorimo kao o cilju zasigurno je u slučaju dogecoina daleko, a istovremeno mnogi analitičari očekuju da će balon uskoro puknuti.

Elon Musk inače zagovornik dogecoina i samoprozvani gospodar memea, progurao je ideju da dogecoin odvede do stvarnog Mjeseca u svojoj SpaceX raketi. Dogecoin je kriptovaluta s likom psa, u prosincu 2013. godine uveden kao šaljiva kriptovaluta.

Izvorni autori su Billy Markus i Jackson Palmer, a valutna oznaka dogecoina je veliko slovo eth koji izgleda kao slovo Đ (u primjeni je bio u skandinavskim zemljama u srednjem vijeku). 30. lipnja 2015. izrudaren je 100 milijarditi dogecoin.