AKVIZICIJA

NAJPRIJE SU RADILI ZA APPLE, A SAD POSTAJU DIO MICROSOFTA: Vrijedi li prepoznavanje govora 20 milijardi dolara?

Autor Krunoslav Ćosić

Softver za prepoznavanje govora izuzetno je vrijedna stvar, pokazuje to upravo potvrđena akvizicija kompanije Nuance Communications

Izvor: Profimedia

Nuance Communications je kompanija koja je razvila softver za koji su svojevremeno bili zainteresirani u Appleu te su za razvoj svoje Siri asistentice u iPhone telefonima iskoristili softver Dragon.

Nije Apple jedina tvrtka koja koristi strojno učenje govora – BMW, Telefonica, Verizon, Deutsche Telekom i Samsung su također korisnici softvera Dragon, koristi se u medicinskom sektoru, a primjenu ima u tvrtkama koje se bave biometrijskom identifikacijom. Unatrag nekoliko godina Samsung razvija digitalnog pomoćnika Bixby, ali za sada je softver poprilično ograničen što se tiče podržanih svjetskih jezika.

Izvor: Profimedia

Čak 19,7 milijardi vrijedna je akvizicija Nuance Communicationsea koju kupuje Microsoft, što je danas i potvrđeno. Sklopljen je konačni sporazum o kupnju tvrtke, a posao je prethodno bio procijenjen na 16 milijardi USD.

Razlog Microsoftove odluke o kupnji je tehnologija konverzacijske umjetne inteligencije; koristit će se u zdravstvenom sektoru te isporučivati ciljanim kupcima, a u pozadini će biti cloud (oblak). Drugim riječima, razlog je daljnji razvoj usluge Microsoft Cloud for Healthcare service koja se koristi za automatsku transkripciju pri komunikaciji liječnika i pacijenta. Transkripcija je postupak zamjene znakova jednoga pismovnog sustava znakovima drugoga pismovnog sustava.

Tehnološki div Microsoft akviziciju namjerava zaključiti do kraja tekuće godine, pri čemu će proći odobrenja regulatora i dioničara tvrtke Nuance Communications, a izvrni direktor Nuance Communicationsa Mark Benjamin trebao bi ostati na istom položaju.