DIGITALNI JAZ

MOGUĆE JE OSTVARITI BOLJE POSLOVNE REZULTATE Čak i u vremenu nestašice poluvodiča

Autor Krunoslav Ćosić

Prema predviđanjima MMF-a globalna ekonomija će rasti 5,9%

Izvor: Huawei

Glavni pokretač rasta je pojačana potražnja za visokotehnološkim proizvodima i digitalnom
infrastrukturom. Huawei Technologies smatra kako će ulaganje u digitalne tehnologije te ubrzavanje digitalne transformacije, čak i u vremenu nestašice poluvodiča, dovesti do boljih poslovnih rezultata te da će prednosti ubrzane digitalizacije nadmašiti eventualne rizike.

Ključan korak je odabir kompatibilne i kvalitetne tehnologije s kojom će tvrtke uspješno premostiti digitalni jaz te biti ukorak s vremenom. Gospodarska zatvaranja zemalja smanjile su proizvodne kapacitete industrije između 30 do 50 posto.

Istovremeno, rast cijena sirovina poput bakra, čelika, zlata, aluminija i rijetkih metala dodatno su pogodile ovaj dio ekonomije. Iako su TSMC, Intel te Samsung najavili povećanje proizvodnje, rezultati tih poteza bit će vidljivi tek za par godina, navode u Huaweiju.

Izvor: Aleksey Popov / Stock Budget / Profimedia

Istovremeno, pojavili su se i problemi s rastućom potražnjom. Prema predviđanjima MMF-a iz listopada ove godine, globalna ekonomija će rasti 5,9 posto, a glavni pokretač tog rasta pojačana je potražnja za visokotehnološkim proizvodima te digitalnom infrastrukturom kao rezultat promjene u ponašanju potrošača i sve prisutnog rada od kuće.

Nesigurnost još vlada u poslovnom svijetu i potrajat će i tijekom 2022., iako se naziru znakovi oporavka. Jedan od razloga nestašice poluvodiča ostaju problemi na strani ponude. Naime, pandemija je značajno utjecala na nestabilne lance opskrbe te rapidne promjene u ponudi i potražnji.

IDC-jev Global Performance Index pokazuje kako kompanije usvajanjem tehnologije u svojim procesima uvijek postižu bolje rezultate od svojih konkurenata koji tako postaju žrtve „digitalnog jaza“.