DA, BAŠ TOLIKO

ZNATE LI KAKO SE PIŠE 3 BILIJUNA DOLARA? Tolika je vrijednost kriptovaluta

Autor Igor Martić

Amerikanci bi za istu vrijednost napisali 3 trilijuna dolara

Izvor: Profimedia

3.000.000.000.000. Da, upravo tako izgleda broj od 3 bilijuna američkih dolara. Puno je to nula, ali i puno sati rudarednja kriptovaluta. Tri bilijuna dolara vrijedno je tržište svih kriptovaluta.

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta u svijetu premašila je 3 bilijuna dolara (iznosi 3.080 milijardi dolara), pokazuju podaci s web stranice CoinGecko, s datumom do 9. studenog 2021. Bitcoin je daleko najveća kriptovaluta te čini više od trećine tog iznosa (1.284 milijardi USD) dok sljedeći najveći novčić, ethereum s vrijednošću od 567 milijardi USD), čini oko 18 posto, objavio je Statista.

Izvor: SANALRENK / Alamy / Alamy / Profimedia

Zanimljivo je da je bitcoin činio 50 posto ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta kada je tržište dosegnulo 2 bilijuna dolara, naglašava se time rast ostalih kriptovaluta. Manji igrači na kripto tržištu uključuju binance coin (tržišna kapitalizacija od 109 milijardi dolara) i Solana (tržišna kapitalizacija od 75 milijardi dolara). Sve ostale kriptovalute imaju vrijednost od 1.045 milijardi američkih dolara.

Izvor: Dennis Diatel / Alamy / Alamy / Profimedia

Moderna kriptovaluta shiba inu - nasljednik dodgecoina slične tematike - bila je 11. najvrjednija kovanica s tržišnom kapitalizacijom od oko 31 milijardu dolara. Valuta je značajno porasla, sada je gotovo osam puta vrijednija nego što je bila krajem rujna 2021.