I PAD I RAST

APPLE JE PRVI: U Europi su sve više traženi skupi pametni telefoni

Autor Krunoslav Ćosić

Europsko tržište pametnih telefona palo je za 8% u 2023., a Samsung je osvojio vodeću poziciju

Izvor: rawpixel.com, Freepik

Krenimo najprije s rezultatima koje je za četvrto tromjesečje 2023. objavio Canalys. Najnovije istraživanje otkriva da su isporuke pametnih telefona u Europi (bez Rusije) pale 3% na godišnjoj razini na 37,8 milijuna jedinica.

Apple se vratio na vodeću poziciju na tablici poretka nakon sedam kvartala iza Samsunga, s godišnjim rastom od 1%. i isporučenih 12,4 milijuna jedinica. Samsung je zauzeo drugo mjesto, padom od 12% na 10,8 milijuna jedinica. Istovremeno, Samsung je bio najveći dobavljač tijekom 2023.

Isporuke pametnih telefona i godišnji rast u Europi (bez Rusije) u Q4 2023
Izvor: Canalys

Xiaomi je obranio treću poziciju, unatoč padu od 10% na 6 milijuna jedinica, poduprt pozitivnim zamahom u srednjoj i istočnoj Europi. Motorola i Honor zaokružili su prvih pet isporučivši 2 milijuna odnosno 1,1 milijun uređaja, s izvanrednim stopama rasta od 73% odnosno 116% na godišnjoj razini.

"Vrhunski pametni telefoni zauzeli su rekordan udio na europskom tržištu u četvrtom tromjesečju 2023. Gotovo 40% isporučenih pametnih telefona imalo je cijenu od 800 USD ili više", rekao je Runar Bjørhovde, analitičar u Canalysu.

Dominacija high-enda uglavnom je potaknuta snažnom potražnjom za iPhoneom 15 Pro uz dosljedne količine Samsung Galaxy S serije i rastući Google Pixel. U slučaju Samsunga premium S-serija i sklopivi uređaji ostaju prioritet.

Isporuke pametnih telefona u Europi u Q1 2019 do Q4 2023
Izvor: Canalys

Isporuke premium telefona u Q4 2023 u Europi
Izvor: Canalys

Udio proizvođača pametnih telefona u Europi od Q1 2021 do Q4 2023
Izvor: Canalys

Situaciju u Q4 2023. komentirao je i Brandon Gurney, istraživački analitičar u Canalysu. “Motorola je bila najjači rastući dobavljač u 2023., fokusirajući se na osiguravanje ciljanih mjesta operatera mobilne mreže u cijeloj regiji kako bi rasli tijekom godine. Nakon Motorole, Honor se prvi put probio među pet najboljih u Europi u četvrtom kvartalu.”

OPPO, vivo i realme imaju za cilj ponovno preuzimanje tržišnog udjela nakon rješavanja svojih patentnih sporova s Nokijom. HMD će nastojati poboljšati svoju poziciju putem vlastitog podbranda, posebno ciljajući na europske potrošače. Osim toga, sve veći otisak brendova Nothing i TRANSSION dodatno će potaknuti konkurentsko okruženje pružajući potrošačima brojne izvrsne mogućnosti u nadolazećim godinama.

U cijeloj 2023. u Europi je isporučeno 8 posto manje pametnih telefona. Vodeći je Samsung, ali uz pad od 11 posto slijedi Apple s padom od 4 posto, a na trećem je mjestu Xiaomi s padom od 10 posto, usporede li se isporuke u 2023. u odnosu na cijelu 2022. godinu.

Motorola je zauzela četvrto mjesto i imaju rast od 34 posto, a peti je Oppo s padom od čak 45 posto. Svi ostali proizvođači čine 15 posto tržišta i imaju pad od 2 posto.

Isporuke pametnih telefona i godišnji rast u Europi (bez Rusije) u 2023.
Izvor: Canalys