COOK JE PONOSAN

Apple ima 2,2 milijarde aktivnih uređaja u svijetu

Autor Krunoslav Ćosić

Kompanija objavljuje rezultate prvog kvartala, koji je završio 30. prosinca 2023.

Izvor: Eugen Wais / Alamy / Alamy / Profimedia

Prihodi od usluga dosegnuli su novi rekord svih vremena, ali pozornost privlači i broj uređaja s Apple logom koji se aktivno koriste u svijetu. Krenimo od financijskih rezultata za prvo tromjesečje fiskalne 2024. koje je završilo 30. prosinca 2023.

Kvartalni prihod iznosi 119,6 milijardi USD, što je 2 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Objavljena je tromjesečna zarada po dionici od 2,18 USD, što je povećanje od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu.

"Danas Apple izvješćuje o rastu prihoda u prosinačkom tromjesečju potaknutom prodajom iPhonea i rekordnom prihodu svih vremena u uslugama", rekao je Tim Cook, izvršni direktor Applea te dodao:

“Zadovoljstvo nam je objaviti da je naša instalirana baza aktivnih uređaja sada premašila 2,2 milijarde, dosegnuvši rekord svih vremena u svim proizvodima i zemljopisnim segmentima.“ Appleovi će kupci od sada moći koristiti nove AR/VR naočale Apple Vision Pro, što će još više povećati broj Apple uređaja koje korisnici koriste.

Izvor: Youtube

“Naš najbolji učinak u prosinačkom tromjesečju u kombinaciji s povećanjem marže doveo je do rekordnog EPS-a svih vremena od 2,18 dolara, što je 16 posto više u odnosu na prošlu godinu,” rekao je Luca Maestri, Appleov financijski direktor.

“Tijekom tromjesečja generirali smo gotovo 40 milijardi dolara operativnog novčanog toka i vratili gotovo 27 milijardi dolara našim dioničarima. Uvjereni smo u svoju budućnost i nastavljamo sa značajnim ulaganjima u naše poslovanje kako bismo podržali svoje dugoročne planove rasta.”

Izvor: hrvatskitelekom

Upravni odbor Applea objavio je novčanu dividendu od 0,24 USD po dionici običnih dionica Društva. Dividenda se isplaćuje 15. veljače 2024. dioničarima koji su bili u evidenciji zaključno s radom 12. veljače 2024.

Na temelju fiskalnog kalendara Društva, prvi kvartal fiskalne 2024. godine imao je 13 tjedana dok je prvi kvartal fiskalne 2023. godine imao 14 tjedana.