ODRŽIVOST

ULAŽU 420 MILIJUNA EURA: Ericcson želi financirati zelene ciljeve

Autor Krunoslav Ćosić

Novac će se koristiti za financiranje dijelova istraživanja i razvoja u bežičnoj tehnologiji

Izvor: Shutterstock

Ericsson je osigurao dva sedmogodišnja ugovora s Europskom investicijskom bankom (EIB) za zajmove u ukupnoj vrijednosti od 420 milijuna eura, što je iznos koji dobavljač namjerava upotrijebiti za potporu svojih ulaganja u istraživanje i razvoj i promicanje zelenih inicijativa.

Ericsson je u priopćenju istaknuo da je 250 milijuna eura od tog iznosa već isplaćeno. Novac će se koristiti za financiranje dijelova istraživanja i razvoja u bežičnoj tehnologiji i jačanje ukupne održivosti kao i za poboljšanje bilance.

CFO u Ericssonu Carl Mellander izjavio je da će bežična tehnologija "igrati ključnu ulogu u prijelazu na gospodarstvo s niskom razinom ugljika", piše Mobile World Live, te da će sporazum pomoći u provođenju istraživanja i razvoju energetski učinkovitih, konkurentnih proizvoda s većom fleksibilnošću.

Izvor: Shutterstock

U zasebnoj, ali povezanoj izjavi, EIB je istaknuo da su ulaganja u istraživanje i razvoj "ključni korak na Ericssonovom putu ka postizanju cilja net-zero do 2040. kroz smanjenu potrošnju energije u mobilnim mrežama".

Prošlog studenog Ericsson je izdao zelenu obveznicu u iznosu od 500 milijuna eura za financiranje svoje šire inicijative za održivost.

Sporazumi s EIB-om činit će važan dio Ericssonove cjelokupne strategije financiranja i nadopunjuju druge izvore uključujući sedmogodišnje financiranje od 100 milijuna eura od Nordic Investment Bank (Nordijske investicijske banke), što je dogovoreno krajem 2023. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI