3,5 milijuna zaposlenih

SAMSUNG I SK HYNIX: Ulažu bilijune u proizvodnju čipova

Autor Krunoslav Ćosić

Korejski proizvođači čipova ulažu veliki novac u mega klaster proizvodnje

Izvor: Shutterstock

Samsung i SK Hynix namijenili su 622 bilijuna wona (471,1 milijardu dolara) za povećanje kapaciteta proizvodnje čipova u južnoj pokrajini Gyeonggi. Cilj im je izgradnja 16 novih proizvodnih pogona, a gradnja bi trebala biti gotova do 2047., izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Mega klaster od 21 milijuna četvornih metara uključivat će ekskluzivnu fabless zonu kao i dodatne pogone za proizvodnju ljevaonica i memorijskih čipova, poziva se Yonhap se na izjavu ministarstava znanosti i industrije. Trenutno postoji 21 proizvodni pogon na tom području.

Vlada Južne Koreje također je predstavila planove za izgradnju zone za proizvodnju materijala, dijelova i opreme, zajedno s objektima za istraživanje i razvoj. Ministarstvo trgovine, industrije i energetike procjenjuje da će projekt otvoriti 3,5 milijuna radnih mjesta.

Izvor: Pixabay

Samsung izdvaja ukupno 500 bilijuna KRW za projekt, s 360 bilijuna KRW koje će se potrošiti na šest proizvodnih lokacija u Yonginu, 120 bilijuna KRW na tri u Pyeongtaeku i 20 bilijuna KRW na tri istraživačke jedinice u Giheungu, piše novinska agencija Yonhap, a prenosi Mobile World Live. SK Hynix će uložiti 122 bilijuna KRW u četiri tvornice u Yonginu.

Podaci državnog statističkog ureda pokazuju da su isporuke čipova južnokorejskih kompanija u studenom porasle za 80 posto na godišnjoj razini, signalizirajući oporavak sektora. Samsung je prošlog tjedna procijenio da im je operativna dobit u četvrtom tromjesečju 2023. pala za 35 posto na 2,8 bilijuna KRW.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI