NEKI TO ŽELE SKUPO

MALO SKUPLJI PAMETNI TELEFONI: Premium je skup, ali je i sve više tražen

Očekuje se povećanje premium isporuka, iako ukupna prodaja i nije baš bajna

Izvor: Youtube

Pod premium pametnim telefonima smatraju se modeli čija je veleprodajna cijena veća od 600 USD. Tom segmentu Counterpoint Research predviđa sjajnu budućnost te očekuju da bi u 2023. godini moglo doći do rasta od 6 posto, u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Podaci pokazuju kako globalno tržište premium pametnih telefona nastavlja bilježiti rekordnu prodaju u 2023. Apple je i dalje neprikosnoveni lider na premium tržištu. No, Appleov je udio od 71 posto u odnosu na 2022. godinu (75 posto) ipak u 2023. bio smanjen, otkriva Market Pulse Service Counterpoint Researcha.

Razlog je uglavnom uskrsnuće brenda Huawei u Kini, potaknuto serijom Mate 60. Rasli su s 3 na 5 posto. Samsung je povećao udio sa 16 na 17 posto zahvaljujući svojim serijama Galaxy S23 te Fold i Flip. Xiaomi je povećao svoj udio s 1 na 2 posto, Oppo je ostao na 1 posto dok su svi ostali proizvođači imali isti udio od 4 posto.

Udio premium proizvođača pametnih telefona u 2022. i 2023.
Izvor: Counterpoint Research

To je u suprotnosti s projiciranim padom ukupnog globalnog tržišta pametnih telefona ove godine. Premium segment će vjerojatno osvojiti blizu jedne četvrtine globalne prodaje pametnih telefona i 60% prihoda u 2023. Tijekom proteklih nekoliko godina, premium segment se pojavio kao područje rasta na inače slabom tržištu.

Komentirajući rast premium tržišta viši analitičar Varun Mishra rekao je: “Došlo je do promjene u obrascima kupnje potrošača na tržištu pametnih telefona. S obzirom na važnost pametnog telefona potrošači su spremni potrošiti više kako bi dobili kvalitetan uređaj koji mogu koristiti dulje vrijeme. Posjedovanje najnovijih i najboljih vodećih modela također je postalo statusni simbol za mnoge potrošače, posebno na tržištima u razvoju gdje skaču izravno iz srednjeg cjenovnog razreda u premium. Nadalje, ovi uređaji postaju sve pristupačniji zbog promotivnih sezona i mogućnosti financiranja.”

Udio premium pametnih telefona u svijetu, cijena veća od 600 USD
Izvor: Counterpoint Research

Što se tiče regija velik dio rasta globalnog premium tržišta u 2023. pokreću Kina, Zapadna Europa, Indija te regije Bliskog istoka i Afrike (MEA). Zapravo, Kina, Indija, MEA i Latinska Amerika vjerojatno će zabilježiti novi rekord u prodaji premium tržišta, pri čemu je Indija najbrže rastuće premium tržište na globalnoj razini.

Unutar premium tržišta, ultra-premium segment je taj koji pokreće rast. Cjenovni segment od 1000 dolara i više zauzeo je više od jedne trećine ukupne prodaje premium tržišta u 2023. Sve u svemu, premium segment će vjerojatno nastaviti prerastati globalno tržište pametnih telefona.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI