ZBOG IPHONEA

NAKON 27 MJESECI UZASTOPNOG PADA: Konačno rast isporuka pametnih telefona

Autor Krunoslav Ćosić

Listopad je obilježio dobru mjesečnu prodaju pametnih telefona, najveću od siječnja 2022.

Izvor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Globalne isporuke pametnih telefona porasle su 5% na godišnjoj razini u listopadu 2023., prvom mjesecu koji je zabilježio rast na godišnjoj razini od lipnja 2021. i prekinuo niz od 27 uzastopnih mjeseci pada na godišnjoj razini, prema preliminarnim brojevima iz Smartphone 360 Monthly Trackera tvrtke Counterpoint Research.

Globalna prodaja pametnih telefona „pod stresom je“ u posljednje dvije godine zbog čimbenika koji uključuju nedostatak komponenti, gomilanje zaliha i produljenje ciklusa zamjene. Ovi problemi su pogoršani nesigurnim makroekonomskim okruženjem.

Rast u listopadu predvodila su tržišta u razvoju s kontinuiranim oporavkom u regiji Bliskog istoka i Afrike (MEA), Huaweijev povratak u Kinu i početak blagdanske sezone u Indiji. Razvijena tržišta s relativno većom zasićenošću pametnim telefonima sporije su se oporavljala.

Izvor: Counterpoint Research

Drugi čimbenik rasta bilo je kasno lansiranje serije iPhone 15 u usporedbi s prošlom godinom. Odgoda od jednog tjedna ove godine znači da se puni učinak prodaje novih iPhonea osjetio u listopadu.

Nakon ovog snažnog rasta u listopadu Counterpoint Research očekuje da će tržište također rasti na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju 2023., krećući putem postupnog oporavka u nadolazećim kvartalima.