Pametno poslovanje

ULAŽU DVIJE MILIJARDE USD: Google zanima AI tvrtka Anthropic

Autor Krunoslav Ćosić

Umjetna inteligencija je sljedeće područje u koje Google ulaže veliki novac, uz metaverzum

Izvor: Freepik

Google ulaže 2 milijarde dolara u AI igrača, tvrtku Anthropic. Tvrtka se bavi umjetnom inteligencijom, a ulaganje bi trebalo dati prednost Googleu pred Microsoftom, koji je glavni podupiratelj konkurentskog OpenAI-ja.

Glasnogovornik Anthropica rekao je Reutersu da je Google unaprijed uložio 500 milijuna dolara i obvezao se na ulaganje dodatnih 1,5 milijardi dolara tijekom predstojećeg vremena. Google već posjeduje deset posto udjela u Anthropicu i do danas je u tvrtku uložio ukupno 550 milijuna dolara.

Anthropic nastavlja privlačiti podršku, piše Mobile World Live, a Googleov potez dolazi mjesec dana nakon što je Amazon već najavio strateško partnerstvo s tvrtkom kako bi preuzeo manjinski udio i uložio 4 milijarde dolara.

Izvor: Pixabay

Anthropic također ima potporu južnokorejskog operatora SK Telecoma, koji je u kolovozu najavio kapitalno financiranje u vrijednosti od 100 milijuna dolara za poticanje primjene umjetne inteligencije u telekomunikacijama, poput višejezičnih chatbota za kontakt centre.

Nadalje, Anthropic je imenovan od strane globalnog AI telekomunikacijskog saveza kao jedna od AI tvrtki s kojom će raditi na razvoju modela specifičnih za telekomunikacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI