Pametno poslovanje

PRODAJA PAMETNIH TELEFONA: Samsung prvi, Transsion peti

Autor Krunoslav Ćosić

Isporuke pametnih telefona nikako da se stabiliziraju, i dalje su u padu

Izvor: Samsung

Globalno tržište pametnih telefona palo je za 1% u trećem tromjesečju 2023. Pokazuju to podaci koje je objavio Canalys. Potaknuto regionalnim oporavcima i potražnjom za novim proizvodima tržište pametnih telefona zabilježilo je dvoznamenkasti uzastopni rast u trećem tromjesečju, uoči predbožićne prodajne sezone.

Očekivano, Samsung je zadržao vodeću poziciju s 20% tržišnog udjela, unatoč malom padu u odnosu na treće tromjesečje 2022. Apple je zauzeo drugo mjesto sa 17% tržišnog udjela dok je Xiaomi na trećem mjestu imao 14% tržišnog udjela.

OPPO (uključujući OnePlus) zauzeo je četvrto mjesto s 9% tržišnog udjela, zahvaljujući svojoj snažnoj poziciji u Aziji i Pacifiku. Transsion je zaokružio prvih pet s udjelom od 9% i izvanrednim rastom iz godine u godinu.

Isporuke pametnih telefona diljem svijeta Q3 2023
Izvor: Canalys

"Nova lansiranja iz Huaweija i Applea naelektrizirala su tržište u ovom kvartalu, nadmašivši obnove vodećih serija mnogih drugih dobavljača", rekla je Amber Liu, analitičarka u Canalysu.

Huaweijeva nova Mate serija, koja sadrži najnoviji Kirin čipset, izazvala je entuzijastične reakcije potrošača u kontinentalnoj Kini. Operatori se utrkuju oko zaliha Huawei uređaja kako bi zadovoljili sve veću potražnju.

Apple s novom iPhone 15 serijom i znatno poboljšanim performansama i značajkama može očekivati veću potražnju. Samsung smanjuje modele u početnom segmentu kako bi se usredotočio na profitabilnost. Iz Canalysa ističu kako su Xiaomi i Transsion brzo kapitalizirali oporavak na tržištima u nastajanju s konkurentnim proizvodima. Očekuje se daljnji napredak prodaje i dugoročni uspjeh Xiaomija i Transsiona.

Isporuke pametnih telefona diljem svijeta Q1 2021 do Q3 2023
Izvor: Canalys

Isporuke pametnih telefona diljem svijeta Q1 2020 do Q3 2023
Izvor: Canalys

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI