LENOVO JE PRVI

LJUDI I DALJE SLABO KUPUJU OSOBNA RAČUNALA: Pad je 7 posto

Autor Krunoslav Ćosić

Dogodio se globalni pad isporuka osobnih računala u trećem kvartalu 2023.

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Svjetsko tržište osobnih računala zabilježilo je još jedno uzastopno poboljšanje u trećem tromjesečju 2023., pokazuju najnoviji podaci tvrtke Canalys. Ukupne isporuke osobnih računala u iznosu od 65,6 milijuna jedinica pale su za 7% na godišnjoj razini, ali su istovremeno i porasle za 8% u usporedbi s drugim tromjesečjem 2023.

To je najmanji godišnji pad isporuka za industriju u više od godinu dana i daljnji je znak oporavka. Isporuke prijenosnih računala pale su 6% godišnje na 52,1 milijuna jedinica dok su isporuke stolnih računala pale 8% na 13,5 milijuna jedinica.

Isporuke stolnih i prijenosnih računala diljem svijeta (tržišni udio i godišnji rast) Canalys PC Market Pulse: Q3 2023.
Izvor: Canalys

Iz Canalysa ističu kako je, nakon teškog početka godine, treći kvartal 2023. donio više pozitivnih znakova za globalno tržište osobnih računala. Ishan Dutt, glavni analitičar u Canalysu kaže kako “usred nekih poboljšanja u makroekonomskom okruženju ključni igrači u cijeloj industriji sada izražavaju oprezni optimizam. Većina velikih proizvođača originalne opreme zabilježila je uzastopni rast isporuka, čak i nakon što se uzme u obzir porast potražnje iz obrazovnog sektora koji se uvelike materijalizirao u prošlom kvartalu. Gledajući unaprijed, Canalys očekuje da će se ovaj pozitivan trend nastaviti, a tržište će se vratiti rastu tijekom dugo očekivane blagdanske sezone.”

Prvo mjesto u trećem tromjesečju 2023. na ljestvici drži Lenovo isporučivši 16 milijuna jedinica i zabilježivši relativno skroman godišnji pad od 4%. Drugoplasirani HP uživao je još jedno tromjesečje rasta, s povećanjem isporuka od 7% godišnje na 13,5 milijuna jedinica.

Lenovo Legion Y920 Tower.
Izvor: Promo/Lenovo

Dell je zauzeo treće mjesto, uz pad isporuka od 14%. Četvrtoplasirani Apple zabilježio je najveći godišnji pad isporuka, pad od čak 29% na 6,4 milijuna jedinica. Asus je zaokružio prvih pet dobavljača, isporučivši 4,9 milijuna jedinica.

Canalys predviđa da će se usvajanje osobnih računala s umjetnom inteligencijom ubrzati od 2025. nadalje, pri čemu će takvi uređaji činiti oko 60% svih isporučenih osobnih računala u 2027. Dobavljači i partneri koji iskoriste ovu priliku imat će koristi od viših cijena osobnih računala s AI-jem i šire mogućnosti pružanja usluga i rješenja uz hardver.

Isporuke PC računala širom svijeta (desktop i prijenosna računala), od Q3 2018. do Q3 2023.
Izvor: Canalys