OTPORAN TELEFON

Proizvodnja pametnih telefona vraća se u Europu

Autor Krunoslav Ćosić

HMD Global započinje s proizvodnjom, a poznat je i prvi 5G model koji će se proizvoditi

Izvor: Nokia

HMD Global je tvrdio da je postao prva velika globalna tvrtka za pametne telefone koja je donijela proizvodnju u Europu. Počet će sa sklapanjem robusne Nokije XR21 koja podržava 5G. Imaju namjeru prebacivanja dijela svoje proizvodnje u Europu u veljači 2024.

Ističu kako je taj potez usmjeren na zadovoljavanje rastućih potreba njihovih klijenata na tržištu. Nokia XR21 napravljena u Europi dizajnirana je sa softverskom sigurnošću i privatnošću. Ističe se da je uređaj prošao rigorozno testiranje u Europi jer su neki poslovni korisnici tražili dodatne sigurnosne mjere.

Izvor: Nokia

Nokia XR21 predstavljena je u svibnju, a europsko izdanje bit će dostupno u crnoj boji na brojnim tržištima kontinenta po cijeni od 649 eura, piše Mobile World Live. Postojat će i limitirano izdanje od samo 30 jedinica u mat platinastoj boji, a koštat će 699 eura.

HMD Global nije dao dodatne pojedinosti o svojim europskim proizvodnim pogonima, ali slika nedavno lansiranog pametnog telefona govori da je proizveden u Mađarskoj. "Posvećeni smo ulaganju u sigurnost, tehnologiju i proizvodne procese koji naše uređaje čine sigurnijima i dugotrajnijima", rekao je Jean-Francois Baril, izvršni direktor HMD Globala.

"Naši budući planovi uključuju daljnja ulaganja u sigurnost softvera, s namjerom da klijentima ponudimo prilagođeni softver i sigurnosne značajke." Nokia je prošlog tjedna također proširila svoju robusnu liniju 5G uređaja za industrijska okruženja.