Pametno poslovanje

BHARAT 6G VISION: Nokia otvara 6G laboratorij u Indiji

Autor Igor Martić

Prvi Nokijin laboratorij takve vrste u Indiji će istraživati 6G tehnologije te utjecaj na senzore, izloženost mreže i automatizaciju

Izvor: Shutterstock

6G Lab je prekretnica za Nokiju u doprinosu 'Bharat 6G Vision', koja ima za cilj pozicionirati Indiju kao ključnog globalnog sudionika u dizajnu, razvoju i implementaciji 6G tehnologije. Kroz projekt se također naglašava Nokijinu predanost indijskom tržištu.

Nokijin laboratorij bit će platforma za buduću suradnju za industriju i akademske dionike na 6G i olakšat će testiranje novih rješenja uz utvrđivanje njihovog potencijala za komercijalizaciju. Smješten u Global R&D centru u Bangaloreu prvi je projekt takve vrste koji ima za cilj ubrzati razvoj temeljnih tehnologija i inovativnih slučajeva korištenja koji se temelje na 6G tehnologiji.

6G će odgovoriti na buduće potrebe industrije i društva. Laboratorij je virtualno otvorio ministar željeznica, komunikacija, elektronike i IT-a iz Vlade Indije Ashwini Vaishnaw. Nokijin 6G laboratorij podržava 'Bharat 6G viziju' indijske vlade, koju je predstavio premijer Narendra Modi, a koja predviđa ključnu globalnu ulogu Indije u standardizaciji, razvoju i implementaciji 6G tehnologije.

Izvor: Shutterstock

Laboratorij će funkcionirati kao platforma za suradnju za zainteresirane strane u industriji i olakšati testiranje inovativnih rješenja uz utvrđivanje njihovog potencijala za komercijalizaciju. Laboratorij uključuje postavku za istraživanje tehnologije "Mreža kao senzor" koja omogućuje mreži da osjeti objekte, ljude i kretanje bez potrebe za ugrađenim senzorima.

U 6G eri 6G 'Mreža kao senzor' identificirana je kao ključna tehnologija koja podržava viziju spajanja digitalnog i fizičkog svijeta. Sensing će biti potpuno integriran u bežičnu mrežu i raditi istovremeno s komunikacijskim uslugama.

Ovo ima potencijal omogućiti ljudima da vide iza ugla, prikupe informacije o svojoj okolini i čak komuniciraju s objektima na daljinu. Laboratorij će također pružiti eksperimentalnu platformu za istraživanje algoritama, privatnosti i dizajna održivog sustava.

Nokia je 6G pionir i uključena je u nekoliko globalnih projekata i regionalnih inicijativa s kolegama iz industrije, korisnicima, akademskom zajednicom i istraživačkim institucijama. Ovaj rad ima za cilj oblikovati zajednički pogled i smjer za 6G, uključujući 6G Hexa-X i Hexa-X-II, prvu i drugu fazu europskog 6G Flagshipa. Nokia je također jedan od osnivača Next G Alliancea koji pomaže u pokretanju 6G ekosustava u Sjevernoj Americi i koordinira projekt njemačkog 6G ANNA.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI