Pametno poslovanje

KRAJ JEDNE ERE: Nakon 25 godina gotovo je s DVD filmovima

Autor Ivan Vukić

Netflix iz svojeg poslovanja izbacuje DVD business

Izvor: Keith Jackson / Alamy / Alamy / Profimedia

25 godina nakon pokretanja svoje usluge iznajmljivanja DVD-a putem pošte Netflix je konačno ukinuo ono što je postalo rijetkima samo hobi. Kao što je najavljeno ranije ove godine, tvrtka će isporučiti svoj posljednji disk u petak, 29. rujna 2023.

Označava se time kraj legendarnih crvenih omotnica koje su utrle put od iznajmljivanja filmova iz fizičke građe (RIP Blockbuster) do doba neograničenog streaminga. Kraj usluge DVD-a putem pošte dugo se čekao, a ako ništa drugo trajao je duže nego što bi mnogi očekivali.

Uostalom, prošlo je više od 15 godina otkako je Netflix uveo video streaming i 12 godina otkako je tvrtka (u to vrijeme kontroverzno) odvojila DVD posao od usluge streaminga. Tada je streaming dio zadržao naziv Netflix dok je DVD posao preimenovan u Qwikster, iako samo na jedan vrlo turbulentan mjesec.

Izvor: Sam Oaksey / Alamy / Alamy / Profimedia

"DVD poštom možda neće trajati zauvijek, ali želimo da traje što je dulje moguće", rekao je suosnivač Netflixa i tadašnji izvršni direktor Reed Hastings u postu na blogu u to vrijeme, prije nego što je detaljnije objasnio zašto tvrtka ide samo na streaming:

“Proteklih pet godina moj najveći strah u Netflixu bio je da nećemo napraviti skok od uspjeha u DVD-ovima do uspjeha u streamingu. Većina tvrtki koje su izvrsne u nečemu – kao što su AOL dialup ili knjižare Borders – ne postanu izvrsne u novim stvarima koje ljudi žele (streaming za nas) jer se boje naštetiti svom početnom poslovanju. Na kraju te tvrtke shvate svoju pogrešku jer se nisu dovoljno fokusirale na novu stvar, a onda se tvrtka očajnički i beznadno bori za oporavak. Tvrtke rijetko umiru od prebrzog kretanja, a često umiru od presporog kretanja.”

Izvor: Lensw0rld / Alamy / Alamy / Profimedia

I dok je Hastingova velika oklada na streaming bila kontroverzna u to vrijeme isplatila se dobro. U 2011. Netflixov prihod od kombiniranog DVD-a i usluge streaminga iznosio je 3,2 milijarde dolara. Prošle je godine tvrtka samo od streaminga zaradila 31,5 milijardi dolara, pri čemu je poslovanje s DVD-ima doprinijelo manje od 150 milijuna dolara ili 0,5 posto ukupnim prihodima Netflixa, piše Statista.

Iako je u svoje vrijeme bio neizmjerno popularan posao s DVD-om putem pošte nikad nije uhvatio razmjere kao streaming. U siječnju 2016. Netflix je počeo emitirati uživo u 130 zemalja istovremeno.