Pametno poslovanje

NISU SAMO MOBITELI U FOKUSU: MediaTek će se usredotočiti na automobile

Autor Igor Martić

Procjenjuje se da će tvrtki trebati više od dvije godine da ostvari materijalne prihode iz tog segmenta

Izvor: Profimedia

Tvrtka MediaTek, svjetski poznati proizvođač čipova, zabilježila je blagi rast prihoda u drugom tromjesečju zbog sve veće potražnje za 5G SoC-ovima. Kako bi razvili cjeloviti plan proizvoda za automobilsku industriju MediaTek se udružio s proizvođačem NVIDIA.

Očekuje se da će se od 2026. ostvariti značajni prihodi za čipove za automobile i prilagođene ASIC segmente, piše Counterpoint. Prihodi MediaTeka uzastopno su blago porasli, ali su pali za 43% godišnje u drugom tromjesečju 2023.

Izvor: Counterpoint

Zalihe su postupno pale na relativno normalnu razinu, ali će potražnja za pametnim telefonima ostati slaba zbog globalne makroekonomske situacije i tržišta obnovljenih pametnih telefona. U tom kontekstu MediaTek diverzificira svoj portfelj fokusirajući se na automobilsku industriju, smart edge i custom ASIC segmente. Procjenjuje se da će tvrtki trebati više od dvije godine da ostvari materijalne prihode iz ovih segmenata.

Automobilski segment sve više raste: automobilizam će doprinijeti s 200 do 300 milijuna dolara prihodima MediaTeka u 2023. godini dok se značajniji prihod može očekivati od 2026. Trenutačni prihod od projektiranja automobila za MediaTek iznosi više od milijardu dolara.

Izvor: MediaTek

MediaTek je ostvario blagi napredak u prihodima, uz 3,2 milijarde dolara prihoda u drugom tromjesečju 2023., što je blago povećanje od 2% ako se usporede isti kvartali, ali je smanjenje od 43% na godišnjoj razini zbog slabe globalne potražnje za krajnjim proizvodima i zbog tržišta rabljenih pametnih telefona. Zalihe kupaca i kanala u glavnim aplikacijama pale su na relativno normalnu razinu.

Održani su prihodi iz mobilnog segmenta zahvaljujući 5G SoC-ovima odnosno čipsetima: segment mobilnih telefona pridonio je 46% prihodima tvrtke u drugom tromjesečju 2023., koji su pali za 51% na godišnjoj razini i porasli za 2% na kvartalnom nivou. Potražnja za 5G SoC-ovima poboljšala se tijekom tromjesečja. I jedna najava: novi Dimensity čipset za premium telefone bit će lansiran u narednom mjesecu.