TVORNICA U DRESDENU

ČEKA SE EK: TSMC želi graditi njemačku tvornicu čipova

Autor Krunoslav Ćosić

Tajvanski proizvođač čipova čeka odluku Europske komisije

Izvor: ARM

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) dobio je odobrenje svog odbora koji potvržuje planove izgradnje tvornice čipova u Njemačkoj. Vrijednost projekta je 20 milijardi eura, kako bi se pokrenuo razvoj lokalnog ekosustava poluvodiča.

Njemačka vlada je spremna osigurati 5 milijardi eura za postrojenje u Dresdenu, koje će TSMC dijeliti s Boschom, Infineonom i NXP-om, prema sporazumu o zajedničkom ulaganju, piše Mobile World Live.

TSMC je u pregovorima s Njemačkom o pokretanju tvornice u toj zemlji još od 2021., a pogon u Dresdenu će se uglavnom koristiti za proizvodnju čipova za automobilsku industriju. Očekuje se da će upravni odbor tvrtke TSMC uskoro odobriti ovaj potez, nakon čega će TSMC potpisati pismo namjere s berlinskim vlastima kako bi se formaliziralo financiranje osnivanja.

Izvor: ARM

Konačnu odluku potom će donijeti Europska komisija. Od njemačkog investicijskog fonda od 20 milijardi eura, 10 milijardi je dodijeljeno za podršku izgradnji Intelove proizvodne lokacije u Magdeburgu.

Predviđa se da će poseban državni fond vrijedan 750 milijuna eura biti dodijeljen zajedničkom centru za istraživanje i razvoj njemačkog automobilskog dobavljača ZF Friedrichshafena i američkog proizvođača čipova Wolfspeeda kako bi se izbjegla o ovisnost o dobavljačima čipova s drugih kontinenata.