Pametno poslovanje

GOOGLEOVE USLUGE U OBLAKU: U porastu su neto dobit i prihodi

Autor Krunoslav Ćosić

Prihodi od oglašavanja porasli su 3 posto na 58,1 milijardu dolara

Izvor: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alphabet je izvijestio o porastu neto dobiti i prihoda potaknutom poslovanjem u oblaku u drugom tromjesečju 2023. Najavljeno je da će dugogodišnja financijska direktorica Ruth Porat prijeći na novootvorenu poziciju od rujna.

Porat je osam godina bila šefica financija, a postat će predsjednik i glavni direktor za investicije dok će zadržati mjesto financijskog direktora dok se ne pronađe nasljednik, a potraga za rješenjem je već u tijeku, piše Mobile World Live. U svojoj novoj ulozi Porat će biti odgovorna za rizičniji portfelj tvrtke Other Bets, zajedno sa širim ulaganjima na globalnoj razini.

To će značiti komunikaciju s političarima i regulatorima o zapošljavanju, konkurentnosti, širenju infrastrukture i drugim područjima. Ona će nastaviti odgovarati izvršnom direktoru Alphabeta Sundaru Pichaiju.

Izvor: Youtube

Prihodi u drugom tromjesečju 2023. porasli su 7 posto na godišnjoj razini na 74,6 milijardi dolara, pri čemu se neto dobit povećala sa 16 milijardi dolara na 18,4 milijarde dolara.

Prihodi od oglašavanja porasli su 3 posto na 58,1 milijardu dolara, dok je Google Search and Other prodaja porasla sa 40,7 milijardi dolara na 42,6 milijardi dolara. Cloud je bio jedinica koja se izdvajala, s povećanjem prihoda od 28 posto na 8 milijardi dolara.

U svom razgovoru o zaradi Porat se osvrnula na tekuću pompu oko umjetne inteligencije upozoravajući da će ona biti "primarni pokretač" povećanja troškova kako tvrtka dodaje kapacitet podatkovnog centra i ulaže u GPU i TPU.

Izvor: Piotr Swat / Alamy / Alamy / Profimedia

Rekla je da Alphabet očekuje "povišene razine ulaganja u našu tehničku infrastrukturu i da će se to povećavati u zadnjoj polovici 2023. i nastaviti rasti u 2024.".

Pichai je dodao da je tvrtka usmjeravala svoj fokus kako bi iskoristila prednosti AI mogućnosti koje dolaze, "ulažući odgovorno uz veliku disciplinu i pronalazeći područja u kojima možemo djelovati isplativije".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI