PARTNERSTVO

ERICSSON I INTEL: Žele proizvesti prilagođeni 5G čip

Autor Krunoslav Ćosić

Cilj je dugoročna strategija za uspostavljanje otpornijeg i održivijeg opskrbnog lanca

Izvor: Shutterstock

Ericsson je ušao u stratešku suradnju s Intelom na stvaranju sustava na čipu (SoC) dizajniranog posebno za 5G ponudu dobavljača. Taj potez će stvoriti visoko diferencirane proizvode za buduću infrastrukturu, kažu iz tvrtki.

U sklopu partnerstva Intel će proizvesti 5G čipset za Ericsson na temelju njegovog nadolazećeg 18A procesnog čvora, koji bi trebao biti lansiran negdje između kraja 2024. i početka 2025. godine, piše Mobile World Live.

Proizvođač čipova također je nedavno sklopio ugovor s Armom za dizajn mobilnog SoC-a koristeći tu tehnologiju. Intel navodi da će 18A biti jedan od njegovih najnaprednijih čvorova i da je dio njegove strategije "pet čvorova u četiri godine", formirane kako bi ponovno preuzeo vodstvo na tržištu čipova nakon povećane konkurencije rivala za proizvodnju najveće snage - učinkovitih skupova čipova za industriju.

Izvor: Marcus Harrison - technology / Alamy / Alamy / Profimedia

EVP i voditelj mreža u Ericssonu Fredrik Jejdling rekao je da je partnerstvo proširenje "duge povijesti bliske suradnje" tvrtki, a ugovor će pomoći njihovoj dugoročnoj strategiji za uspostavljanje otpornijeg i održivijeg opskrbnog lanca.

Sachin Katti, viši potpredsjednik i generalni direktor u Intelu, dodao je da ugovor "jača sve veće povjerenje kupaca u naš proces i tehnologiju proizvodnje".