LENOVO JE PRVI

PAD USPORAVA, ALI I DALJE JE TO PAD: Isporuke osobnih računala

Autor Krunoslav Ćosić

Isporuke osobnih računala u svijetu su u drugom tromjesečju 2023. pale za oko 12%

Lenovo Legion Slim 5
Izvor: Lenovo

Najnoviji Canalysovi podaci otkrivaju da se pad svjetskog tržišta osobnih računala usporio u drugom tromjesečju 2023., pri čemu su ukupne isporuke stolnih i prijenosnih računala pale za 11,5% na godišnjoj razini na 62,1 milijun jedinica.

Ovo slijedi nakon dva uzastopna tromjesečja u kojima su isporuke pale za više od 30%. Količina u drugom tromjesečju predstavlja uzastopno povećanje isporuka za 11,9% i znak je da je tržište na putu ubrzanog oporavka u drugoj polovici ove godine.

Isporuke prijenosnih računala pale su za 9,3% godišnje dosegnuvši 49,4 milijuna jedinica dok su se stolna računala suočila s većim padom od 19,3% na 12,6 milijuna jedinica isporuka.

"Tržište osobnih računala pokazuje rane znakove oporavka nakon teškog razdoblja", rekao je Ishan Dutt, glavni analitičar u Canalysu. „Očekivao se godišnji pad isporuka u drugom tromjesečju 2023., ali postoje naznake da se mnogi problemi koji su utjecali na sektor počinju povlačiti."

Izvor: Apple

Iako je globalna makroekonomska situacija i dalje teška ključni igrači u industriji ukazuju na činjenicu da su stope aktivacije krajnjih korisnika praćene jače od isporuka u prodaji. Kako se uvjeti poboljšavaju očekuje se da će tvrtke preraspodijeliti neaktivnu potrošnju natrag prema IT nadogradnji. U drugom tromjesečju 2023. povratak financiranja iz javnog sektora pomogao je potaknuti snažnu potražnju za računalima za povratak u školu.

"Pozitivni tržišni signali upućuju na daljnje poboljšanje za industriju osobnih računala u 2023.", rekao je Kieren Jessop, analitičar istraživanja u Canalysu. "Razine zaliha dodatno su se smanjile u drugom tromjesečju, budući da je 41% partnera u kanalu koje je Canalys ispitao u lipnju izjavilo da imaju manje od tjedan dana zaliha računala."

Svi segmenti kupaca trebali bi se sekvencijalno poboljšavati do kraja 2023. usred posljednjeg pomaka korekcija zaliha i jače sezonske promjene u drugoj polovici godine. Međutim, isporuke za cijelu 2023. godinu bit će niže od 2022. jer potrošači u postpandemičnom okruženju guraju potrošnju na računala iza drugih kategorija.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Lenovo je i dalje vodeći na svjetskom tržištu računala, ali je doživio veliki pad isporuke od 18% na godišnjoj razini, pavši na 14,2 milijuna jedinica. Drugoplasirani HP uživao je u dobrom kvartalu, potpomognut dobrom prodajom Chromebookova u SAD-u, uz isporuku 13,4 milijuna jedinica diljem svijeta.

Dell je zadržao treće mjesto, ali je izgubio više od dva boda tržišnog udjela jer su njegove isporuke pale za 22%. Apple je ostvario najveći rast među glavnim dobavljačima u drugom tromjesečju 2023., s povećanjem isporuka od 51% na godišnjoj razini.

Izvor: Apple

Iako je poticaj dalo lansiranje novog 15-inčnog Macbook Aira, njegov snažan učinak uglavnom je bio potaknut povoljnim usporednim tromjesečjem zbog poremećaja u opskrbnom lancu s kojim se suočio prošle godine. Acer je zapečatio peto mjesto na ljestvici, s isporukama od nešto manje od četiri milijuna jedinica.

Isporuke stolnih i prijenosnih računala diljem svijeta (tržišni udio i godišnji rast) Canalys PC Market Pulse: Q2 2023.
Izvor: Canalys

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI