KRIPTOVALUTA

Što se događalo s vrijednošću bitcoina od 2017. godine do danas?

Autor Krunoslav Ćosić

Svakih nekoliko mjeseci bitcoin dođe u fokus šire javnosti, a ne samo onih koji trguju ovom kriptovalutom

Izvor: SANALRENK / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako se očekuje da bi do kraja 2021. godine bitcoin mogao doseći vrijednost od 100.000 američkih dolara, za sada je to još uvijek neizvjesno. Kao što je i inače sve neizvjesno s kriptovalutama – dovoljno je da neka država svijeta zabrani njezinu upotrebu ili pak počne ju koristiti to će izazvati velike promjene vrijednosti.

Izvor: Coindesk

Pogledate li graf kretanja vrijednosti bitcoina unatrag godinu dana primjetne su velike oscilacije. Rast je bio snažan u proljeće, nakon što je Elon Musk dao izjavu o početku kupnje Teslinih vozila uz bitcoine. Nakon kraćeg vremena Musk je promijenio mišljenje i rekao kako više ne podržava tu kriptovalutu, s obzirom na utjecaj koji ima rudarenje same valute. Promijeni li se način rudarenja, spreman je ponovo podržati bitcoin.

I Kina je znatno utjecala na vrijednost bitcoina (zabranom), a svoj obol povećanju vrijednosti dala je država El Salvador, inače prva država u svijetu koja je bitcoin uvela kao svoju valutu.

Izvor: Coindesk

Ova 2021. godina već je proglašena godinom kriptovaluta. Prije nekoliko dana, 20. odnosno 21. listopada 2021. bitcoin je dosegnuo vrijednost od 66.974 američkih dolara, a u vrijeme pisanja ovog članka (23. listopada 2021.) njegova je vrijednost pala na 61.016.

Unatrag mjesec dana, pokazuje graf na Coindesk.com, vrijednost bitcoina stalno raste, iako su prisutne devijacije.

Izvor: Coindesk

Pogledajte kako izgleda kretanje vrijednosti od 2014. godine i bit će vam sve jasno. Nitko ne zna hoće li vrijednost rasti, do kada će rasti kao niti kad će početi padati i koliko će padati.

Izvor: Coindesk

Izvor: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI