KAD SE POLITIKA UMIJEŠA

TVORNICA U VIJETNAMU: Foxconn će uložiti 250 milijuna dolara

Autor Ivan Vukić

Sve je potaknuto sukobom između SAD-a i Kine, a proizvodnja ne smije patiti

Izvor: Shutterstock

Proizvođač Apple iPhonea i druge elektronike Hoi Han Technology Group (Foxconn) navodno je dobio zeleno svjetlo od vlasti u Vijetnamu da uloži 246 milijuna dolara u sklapanje opreme za telekomunikacije i električna vozila (EV).

Foxconn će potrošiti 200 milijuna dolara na izgradnju tvornice za proizvodnju punjača i komponenti za električna vozila, a proizvodnja će početi u siječnju 2025. i zapošljavat će 1200 ljudi, piše Reuters, a prenosi Mobile World Live.

Taj je potez u skladu s ciljem zauzimanja 5 posto globalnog tržišta električnih vozila do 2025. i slijedi partnerstvo sklopljeno s tvrtkom NXP Semiconductors za razvoj platformi i sustava povezivanja za automobilsku industriju.

Izvor: Shutterstock

Foxconnov preostali dio ulaganja bit će namijenjen tvornici za proizvodnju telekomunikacijskih i elektroničkih komponenti, što je planirano od listopada 2024. Oba pogona bit će u sjevernoj pokrajini Quang Ninh i njima će upravljati Foxconn Singapore.

Foxconn je prisutan u Vijetnamu gotovo dva desetljeća, a najnovija investicija podigla je ukupni iznos koji je uložio u zemlju na 3 milijarde dolara. Prošli je mjesec najavio da će potrošiti 100 milijuna dolara na još jednu novu tvornicu u središnjoj pokrajini Nghe An.

Predsjednik Foxconna Young Liu rekao je ranije ovog mjeseca da tvrtka cilja na dodatna ulaganja u Vijetnamu i Meksiku jer sele montažu uređaja izvan Kine, zbog pogoršanih odnosa između Kine i SAD-a.