HIBRID JE DOBAR

GAMING KONZOLE: Bliži li se kraju Nintendo Switch ciklus?

Autor Davor Dakić

Switch nije samo Nintendov najveći hit već i druga najuspješnija konzola svih vremena

Izvor: Nintendo

Japanski gaming div Nintendo objavio je rezultate za fiskalnu godinu koja je završila 31. ožujka. Prihodi tvrtke pali su 5,5 posto u odnosu na prethodnu godinu dok je dobit pala gotovo 10 posto, budući da je prodaja njezine vodeće konzole, Nintendo Switcha, znatno usporila u odnosu na prethodnu godinu.

Nintendo je prošle godine prodao otprilike 18 milijuna Switch jedinica, što je pad od 22 posto u odnosu na prethodnu godinu i 39 posto u odnosu na fiskalnu 2021., kada je prodaja dosegla vrhunac od gotovo 29 milijuna jedinica.

Nakon katastrofalne čarolije Wii U-a, koja je završila njegovim prijevremenim umirovljenjem, Nintendo se ozbiljno kockao sa svojom konzolom koja je uslijedila, piše Statista. Još jednom, tvrtka nije pokušala kopirati uspješan recept Microsoftovog Xboxa ili Sonyjevog PlayStationa već je umjesto toga krenula vlastitim pristupom.

Izvor: Nintendo

Nešto više od šest godina nakon izlaska Switcha u ožujku 2017. može se sa sigurnošću reći kako se kockanje, da se napravi hibrid između kućne i ručne konzole, ipak isplatilo.

Ne samo što se Switch vratio u formu nakon katastrofe s Wii U nego je čak pretekao Wii kao Nintendova najuspješnija kućna konzola ikad u smislu prodaje. S više od 125 milijuna prodanih jedinica Switch nije samo Nintendov najveći hit već i druga najuspješnija konzola svih vremena, iza koje je samo PlayStation 2, od kojeg je Sony prodao 155 milijuna jedinica tijekom svog vijeka trajanja.

I dok Switch još ima nešto života u sebi, Nintendo očekuje da će prodati 15 milijuna jedinica u fiskalnoj godini koja završava u ožujku 2024. tako da je kraj njegovog životnog ciklusa na pomolu. Kao što pokazuje sljedeći grafikon, svakom ciklusu konzole dođe kraj i nijedna od prethodnih Nintendovih konzola nije uspjela preokrenuti stvari nakon što je prodaja počela opadati.

Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI