AI JE SVE BITNIJI

MICROSOFTOVO POSLOVANJE: Od kud dolazi pola novca? Iz oblaka!

Autor Igor Martić

Po prvi put rješenja u oblaku imaju tako visok udio u ukupnim prihodima

Izvor: Pixabay

Zvuči nevjerojatno, ali Microsoft polovicu svog novca zarađuje u oblaku. Iako je Microsoftov najpoznatiji proizvod možda njegov paket za produktivnost Office 365, polovica prihoda u prošlom tromjesečju ostvarena je uslugama i svojstvima u oblaku.

Od 52,9 milijardi dolara ostvarenih između siječnja i travnja 2023. računalstvo u oblaku odgovorno je za 28,5 milijardi dolara, piše Statista. Ovo je prvi put da rješenja u oblaku imaju tako visok udio u ukupnim prihodima tehnološke tvrtke. Gledajući Microsoftove posljednje fiskalne godine, ovakav je razvoj ipak bio za očekivati.

Izvor: Microsoft

Prodaja povezana s uslugama u oblaku i svojstvima kao što su Azure, Dynamics 365 i komercijalni dijelovi LinkedIna i Office 365 iznosila je 36 posto ukupnog prihoda tvrtke u 2020. U razdoblju između srpnja 2021. i lipnja 2022. taj je udio porastao na 46 posto.

Dok je povećana tendencija da se tvrtke prebacuju s lokalnih rješenja na rješenja u oblaku jedan od vjerojatnih razloga za ovo povećanje, skok s 46 na 54 posto u prošlom kvartalu također se može objasniti Microsoftovom odlukom da intenzivira svoje partnerstvo i dodatno uloži 13 milijardi dolara u OpenAI u siječnju.

Izvor: Shutterstock

Cilj koji su postavile obje tvrtke je postupna integracija velikog jezičnog modela GPT-4 startupa s umjetnom inteligencijom u svaki Microsoftov proizvod, sa zatvorenim beta verzijama za AI-pokretane verzije njegove tražilice Bing i Office 365 koje su trenutno u tijeku ili završavaju tijekom posljednjih mjeseci.

Budući da ova suradnja također uključuje hosting ponuda OpenAI-ja na instancama oblaka Azure, Microsoftov prihod od oblaka sigurno će postati još važniji stup tvrtke u budućnosti.

Prema procjenama Gartnera, krajnji korisnici potrošit će približno 592 milijarde dolara na usluge javnog oblaka u 2023. Najveći igrači na tržištu su Microsoft i Amazon sa svojim proizvodom Amazon Web Services.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI