BEZ RJEŠENJA

ZBOG SPORA S NOKIJOM: Vivo bi mogao zaustaviti prodaju telefona u Njemačkoj

Autor Ivan Vukić

Sud je u patentnom postupku protiv kineske tvrtke presudio u korist Nokije

Izvor: Vivo

Proizvođač pametnih telefona Vivo objavio je da je spreman obustaviti prodaju svojih proizvoda u Njemačkoj ako bude potrebno, nakon što je sud u zemlji presudio u korist Nokije.

U priopćenju za tisak Vivo je izjavio da je razočaran odlukom okružnog suda u Mannheimu koji je odlučio da će Vivo biti prisiljen prestati prodavati pametne telefone u zemlji ako su uključivali tehnologiju koju je patentirala Nokia, budući da su pregovori o naknadama za licenciranje propali.

Vivo i Nokia imali su ugovor o licenciranju do 2021., ali ugovor nije obnovljen, što je dovelo do sudskog postupka, piše Mobile World Live. Sestrinski proizvođači Oppo i OnePlus trenutno ne prodaju svoje pametne telefone u Njemačkoj, također zbog patentnih sporova s Nokijom.

Izvor: Vivo

Iz Viva ističu da su u posljednjih nekoliko godina sklopili ugovore o unakrsnom licenciranju s brojnim tvrtkama te su pregovarali s Nokijom o obnovi partnerstva, ali nisu uspjeli postići dogovor. "Čvrsto vjerujemo kako Nokia još nije ispunila svoje obveze i ponudila licencu pod FRAND (fair reasonable and non-discriminatory odnosno fer razumnim i nediskriminirajućim) uvjetima", dodaje se.

Vivo se priprema žaliti na odluku suda, razmatraju mogućnosti, uz nastavak pregovora s Nokijom. Unatoč izjavi da će se povući iz Njemačke ako bude potrebno, tvrtkini dugoročni planovi za tržište su "nepromijenjeni" i kupci se mogu nastaviti oslanjati na njihove usluge.

Nokia je izjavila da je sud u Njemačkoj utvrdio da je dobavljač postupio pošteno, a presuda potvrđuje snagu njezinog portfelja patenata. Glasnogovornik Nokije dodao je da poziva "Vivo da prihvati svoje obveze i dogovori licencu pod poštenim uvjetima".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI