ZAPADNA EUROPA

PAD NA SVE STRANE: Loša prodaja laptopa, stolnih računala, tableta

Autor Krunoslav Ćosić

Bolja situacija se očekuje tek krajem 2023. godine

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Isporuke računala (stolna računala, prijenosna računala i radne stanice) u zapadnoj Europi pale su u četvrtom tromjesečju 2022. za 38% na godišnjoj razini, na 10,7 milijuna jedinica, prema najnovijim procjenama Canalysa.

Prijenosna računala su prošla najlošije, s 8,6 milijuna isporučenih jedinica, 40% manje nego prije godinu dana. Isporuke stolnih računala također su se suočile sa značajnim padom, 29% na 2,1 milijun jedinica.

Tržište tableta također je patilo od prigušene potrošačke potrošnje jer su isporuke pale za 17% na 6,6 milijuna jedinica. Za cijelu 2022. godinu isporuke računala i tableta pale su za 21%, odnosno 18%. Očekuje se da će se tržište suočiti s daljnjim padom tijekom većeg dijela 2023., ali da će se vratiti rastu u posljednjem tromjesečju godine.

Prodaja računala i tableta od Q1 2020 do Q4 2022 u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Unatoč velikim sniženjima isporuke osobnih računala u regiji pale su 27% između trećeg i četvrtog kvartala prošle godine. Analitičar Canalys Research Kieren Jessop kaže kako „značajan uzastopni pad za blagdansko tromjesečje naglašava i utjecaj koji trenutna gospodarska situacija ima na potražnju i opseg do kojeg su zalihe napuhane.“

Treba imati na umu koliko je tržište postalo zasićeno tijekom pandemije. Od drugog tromjesečja 2020. Zapadna je Europa zabilježila osam uzastopnih kvartala s količinama isporuka osobnih računala za potrošače koje su bile veće nego u blagdanskom tromjesečju 2019.

U međuvremenu, komercijalna potražnja je oslabila jer su se tvrtke suočile s daljnjim pritiskom povećanja kamata od strane ECB-a, koje se nastavilo početkom 2023. Davanje prioriteta proračunima od ulaganja u IT zaustavilo je zamah isporuka osobnih računala koje su se počele povećavati nakon ukidanja ograničenja vezanih uz COVID-19.”

Procjena isporuka PC računala, ne računajući tablete
Izvor: Canalys

Prvi signali pokazuju da smo vjerojatno na dnu tržišta osobnih računala, rekao je Jessop. Partneri u kanalu sa sjedištem u Europi prijavljuju smanjenje svojih razina zaliha, utirući put novim isporukama u prodaji kako se potražnja kasnije oporavlja u godini.

Gledajući dalje 2024. godina će donijeti ubrzanje rasta jer će se ponovno pojaviti odgođene potrošačke kupnje, a tvrtke će započeti sve rašireniji prijelaz na Windows 11. Canalys očekuje da će isporuke osobnih računala u zapadnoj Europi pasti za daljnjih 7% u 2023. prije nego što se vrate na rast od 12% u 2024. Očekuje se da će tableti proći gore, s padom isporuka od 10% ove godine i povratkom na samo 4% rasta sljedeće godine.

Prodaja stolnih računala, prijenosnih računala i radnih stanica u Zapadnoj Europi u Q4 2022.
Izvor: Canalys

Prodaja stolnih računala, prijenosnih računala i radnih stanica u Zapadnoj Europi u Q4 2022.
Izvor: Canalys

Tijekom četvrtog tromjesečja 2022. svaki je dobavljač, u prvih pet na listi, isporučio manje računala u zapadnu Europu nego u trećem tromjesečju. Lenovo i HP zauzeli su prvo i drugo mjesto u kvartalu i cijeloj godini, ali su se suočili s velikim padom isporuka od 35% odnosno 43%.

Trećeplasirani Dell doživio je pad slične veličine, uz jaku izloženost smanjenju komercijalne potražnje što je dovelo do godišnjeg pada isporuka od 42%.

Apple je zauzeo četvrto mjesto za ovo tromjesečje i cijelu godinu i suočio se s najvećom sekvencijalnom isporukom 39% manje Macova u četvrtom tromjesečju nego u trećem tromjesečju, što je zabilježilo značajno popunjavanje kanala i ispunjavanje zaostalih narudžbi zbog ograničenja opskrbe početkom godine.

Tablet računala

Appleovo lansiranje 10. generacije iPada u četvrtom tromjesečju pomoglo je povećati njegovu vodeću poziciju na zapadnoeuropskom tržištu tableta jer je u četvrtom tromjesečju situacija ostala nepromijenjena na godišnjoj razini. Međutim, u cijeloj 2022. godini zabilježen je pad isporuka od 16%, u skladu sa širim tržištem.

Samsung je zauzeo drugo mjesto za ovo tromjesečje i godinu jer je impresivan učinak tijekom blagdana značio da je jedini veliki dobavljač koji je ostvario rast. Lenovo je imao slab Q4 jer su njegove isporuke tableta pale 62% u odnosu na prethodnu godinu, srušivši ga na četvrto mjesto, ispod Amazona. Huawei je zadržao peto mjesto unatoč velikom padu isporuka od 66%.

Prodaja tableta u Q4 2022 u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Prodaja tableta u 2022 u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI