500 zaposlenih

U HRVATSKOM SUSJEDSTVU: Schneider Electric gradi pametnu tvornicu

Autor Krunoslav Ćosić

Tvornica će biti ugljično neutralna odnosno Net Zero od prvog dana svog rada

Izvor: Schneider Electric

U 2024. godini u mađarskom gradu Dunavecse će Schneider Electric otvoriti 36. pametnu tvornicu u Europi. To je ujedno 22. tvornica u regiji koja proizvodi primarna i sekundarna sklopna postrojenja, niskonaponske panele i komponentne te najmoderniji RM AirSeT srednjenaponski sklopni blok bez plina SF6.

Svi se oni proizvode prema narudžbi klijenta s njihovim individualiziranim tehničkim specifikacijama, prema ETO (Engineering To Order) principu. Planirano ulaganje iznosi 40 milijuna eura, a tvornica će se prostirati na 25.000 četvornih metara i imat će 500 zaposlenika.

Izvor: Schneider Electric

Tvornica će se napajati energijom iz geotermalnog izvora i solarnih panela na krovu zgrade, a EcoStruxure rješenje Schneider Electrica maksimalno će doprinijeti energetskoj učinkovitosti zgrade.

Sakupljat će se kišnica za sanitarne prostorije u tvornici i navodnjavanje, imat će senzore Schneider Electrica u uredima, sobama za sastanke, svlačionicama i sanitarnim prostorijama za upravljanje rasvjetom i ventilacijom kako bi se smanjio gubitak energije.

Zračne komore će spriječiti gubitak topline na rampama za kamione i na ulazu. Imat će punionice Schneider Electrica za 30 električnih vozila i 25 električnih bicikala.

Izvor: Attila Ozse/Attila Ozse www.ozseattila.com

Nova tvornica u Dunavecseu bit će vodeća u Europi za srednjenaponske tehnologije, a Yann Reynaud, stariji potpredsjednik Globalnog ETO odjela za tehnički specijalizirane narudžbe u Schneider Electricu ističe da su „zadovoljni jer grade tvornicu s još više kapaciteta kako bi kupcima omogućili više inovativnih, održivih i digitalnih rješenja.“

“Europa je važno tržište za Schneider Electric,” rekao je Frederic Godemel, izvršni potpredsjednik za Srednjenaponska rješenja i usluge Schneider Electrica. “Nova pametna tvornica jedan je od primjera kako u Schneider Electricu jačamo svoje kapacitete radi ispunjavanja povećane potražnje za našim proizvodima i rješenjima jer Europa ubrzava svoju energetsku tranziciju i osnažuje energetsku neovisnost.“