ELEKTROAUTOMOBILI

Nećete vjerovati koliko je Tesla (već) isporučio automobila

Autor Ivan Vukić

Brojevi koje je nedavno objavila Tesla pokazuju kako tvrtka masovno povećava svoju proizvodnju

Izvor: Image of Sport / ddp USA / Profimedia

U 2021. godini proizvođač električnih automobila Tesla će daleko nadmašiti cilj iz 2020. godine – 500.000 vozila. Zamalo su ga i ostvarili; uz 499.550 isporučenih vozila u 2020. nedostajalo im je samo 450 vozila do cilja, objavio je Statista.

Isporuke Tesla vozila u prvih devet mjeseci 2021. već su premašile 627.000. Nakon što je prvi put isporučeno više od 200.000 automobila (u tromjesečju koje je završilo 30. lipnja), isporuke od 240.000 isporučenih vozila u trećem tromjesečju bile su značajno više.

Izvor: Image of Sport / ddp USA / Profimedia

Od kad je prvi primjerak Tesle Model 3 sišao s montažne trake - u srpnju 2017., Tesla je u prethodnih pet godina isporučila samo 183.000 automobila. To je brojka koju neki od većih svjetskih proizvođača automobila ostvare u samo tjedan dana.

Pristupačni Model 3, koji se plasirao na tržište kao prvi Tesla automobil za masovno tržište, trebao je to promijeniti i približiti Teslu korak do postizanja cilja „ubrzanja dolaska održivog transporta donošenjem snažnih električnih automobila na masovnom tržištu“.

I dok su tvrtki trebale gotovo tri godine za ispuniti svoje prvotno obećanje - da će ponuditi verziju Modela 3 za samo 35.000 dolara, povećanje proizvodnje nakon lansiranja modela 3 u 2017. bilo je prilično impresivno. Na grafu možete vidjeti kako se kretala isporuka Teslinih vozila unatrag devet godina.

Izvor: Statista

Tesla je nedavno objavila da će svoje sjedište iz Fremonta u Kaliforniji premjestiti u Austin u Teksasu. Dok je izvršni direktor Elon Musk istaknuo da se poslovanje u Teksasu i Kaliforniji nastavlja rasti, on je kao jedan od razloga preseljenja naveo niže troškove života zaposlenih u Teksasu.

I sam se Musk u prosincu prošle godine preselio u Teksas. Ta država je također i mjesto za lansiranje jedne od drugih Muskovih tvrtki, Space X.

Izvor: Dylan Stewaert / Newscom / Profimedia