Pametno poslovanje

STVARA LI METAVERZUM NOVAC? Prema projekcijama, stvorit će novac

Autor Igor Martić

S prošlogodišnjih 45 milijardi prihod od metaverzuma bi se do kraja desetljeća trebao povećati za deset puta

Izvor: Youtube

Svjetski prihod od metaverzuma trebao bi u 2030. godini iznositi 490 milijardi dolara, procjenjuje Statista Advertising & Media Markets Insights. Što je najbolje, ovo je relativno konzervativna prognoza.

Za metaverse, definiran kao virtualni svijet ili zbirka virtualnih svjetova koji postoje u zajedničkom digitalnom prostoru i kojima korisnici mogu pristupiti putem interneta, druge analitičarske tvrtke imaju daleko veća očekivanja te pretpostavljaju tržišni obujam između približno 750 i 1700 milijardi američkih dolara.

Metaverzumi uključuju primjene virtualne stvarnosti, proširene stvarnosti i drugih imerzivnih tehnologija. Najveći pokretači prihoda za metaverse su e-trgovina i igre. Osim toga, metaverzumi također nude nove prilike za stvaranje prihoda u segmentima obrazovanja, zabave, zdravlja i fitnessa pa čak i rada na daljinu.

Izvor: Shutterstock

Sama prodaja e-trgovine u Metaverseu mogla bi narasti na više od 200 milijardi dolara do 2030., s trenutnih samo oko 20 milijardi dolara. Očekuje se da će igre rasti još više, sa samo oko 10 milijardi dolara koliko sada vrijede na oko 163 milijarde dolara u 2030. godini. Sljedeće najveće primjene za prihod od metaversea su zdravlje i fitness, radno mjesto i obrazovanje.

Očekivani prihodi od metaverzum tržišta u milijardama USD
Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI