COUNTERPOINT

U PADU: Isporuke senzora kamera za pametne telefone

Autor Krunoslav Ćosić

Globalni prihodi od senzora u 2022. pali su oko 6% na godišnjoj razini

Izvor: Shutterstock

Sony je bio jedini veliki dobavljač koji je ostvario međugodišnji rast prihoda, zahvaljujući Appleovim nadogradnjama kamera. Istovremeno, i Sony i Samsung su uspjeli poboljšati svoju kombinaciju proizvoda, procjenjuje Counterpoint.

Globalno tržište senzora slike za pametne telefone završilo je godinu s minusom. Čak i dok su godišnje isporuke pametnih telefona pale za gotovo 11% usred nepovoljnog makro okruženja, trend s više kamera usporio je s manjim prihvaćanjem kamera s malim brojem piksela za aplikacije s dubinom i makro lećama.

Povezana prodaja CIS (CMOS senzora slike) ušla je u razdoblje kontrakcije i napravljena je značajna korekcija zaliha kako bi se ublažila situacija prekomjerne ponude, posebno za senzore od 8 MP i manje megapiksela.

Sony ima koristi od Appleovih nadogradnji senzora slike
Izvor: Counterpoint

Prema Counterpointovom Smartphone Camera Trackeru globalne isporuke senzora slike pametnih telefona pale su u usporedbi s 2021., pri čemu su svi glavni dobavljači pretrpjeli različite stupnjeve pada.

Ali kada je riječ o prihodu u dolarima, Sony je uspio ostvariti međugodišnji rast budući da je Apple, za koji se procjenjuje da je doprinio polovici Sonyjevih mobilnih CIS prihoda, dodatno poboljšao specifikacije iPhone kamera tijekom godine.

Izvor: Apple

Na primjer, Apple iPhone 14 Pro i Pro Max imaju potpuno novi senzor slike od 48 MP za svoje stražnje glavne kamere, veći ultraširoki senzor i prednji senzor s autofokusom. Zahvaljujući nadogradnjama, procjenjuje se da je Sony dodao više od 6 USD po jedinici ili približno 300 milijuna USD u prodaji u drugoj polovici 2022.

U Android kampu Samsung LSI također je imao koristi od trenda poboljšanja kamere i poboljšao je svoju kombinaciju proizvoda, što je djelomično nadoknadilo značajan gubitak u isporukama. Uzimajući u obzir prednost masovne proizvodnje senzora visoke razlučivosti ispod 0,7 μm, Samsung je u 2022. isporučio procijenjenih 200 milijuna pristupačnih 50 MP senzora slike.

Samsung S5KJN1 baziran na 0,64 μm bio je veliki uspjeh. Ima dobru svestranost i naširoko se primjenjuje ne samo na stražnjim glavnim kamerama pametnih telefona srednje i niže klase već i na prednjim ili ultraširokim kamerama premium modela.

Štoviše, Samsung još uvijek dominira u ponudi senzora od 100 MP i više i podigao je ljestvicu više komercijalizacijom senzora od 200 MP (ISOCELL HP1 @ 0,64 μm, HP3 @ 0,56 μm). Do kraja 2022. akumulirana količina isporuka premašila je 150 milijuna jedinica.

Tržišni udio senzora senzora kamera pametnih telefona po dobavljaču u 2022.
Izvor: Counterpoint

Za razliku od Sonyja i Samsunga, koji su svoj fokus prebacili na pružanje proizvoda s visokim brojem megapiksela, prodajna izvedba OmniVisiona, Galaxycorea i SK Hynixa bila je osjetljivija na smanjenje potražnje mobilnih CIS-ova. Procjenjuje se da su sva tri dobavljača zabilježila dvoznamenkasti pad svojih prihoda u 2022. na godišnjoj razini.

Tržište senzora kamera za pametne telefone postalo je konsolidiranije u 2022. u smislu prihoda. Sony je povećao svoj udio na nešto više od 54%. Prva dva dobavljača činila su oko 83% ukupnog tržišnog prihoda.

Očekuje se da će se tržišnu konsolidaciju u 2023. nastaviti Samsungova nova linija kamera od 200 MP i Sonyjevi senzori velikog područja od 50 MP, kao što je visokoprofilni IMX989 te će se natjecati za pobjede u vrhunskom dizajnu kamere.

Unatoč padu isporuke i prihoda u 2022. Counterpoint očekuje da će se mobilno CIS tržište brzo vratiti na stazu rasta, sve dok je sustav kamera i dalje u središtu nadogradnji pametnih telefona, što će rezultirati poboljšanjima u razlučivosti, veličini senzora pa čak i integraciji AI sposobnosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI