ULAŽU U BUUDĆNOST

POREZNE OLAKŠICE DO 35 POSTO: Za veću proizvodnju čipova

Autor Ivan Vukić

Južna Koreja cilja na povećanje proizvodnje čipova, uz razne povlastice za ulagače

Izvor: Shutterstock

Vlada Južne Koreje navodno je istaknula namjere da ponudi poticaje na temelju poreza dobavljačima poluvodiča i drugim tehnološkim igračima koji ulažu u zemlju, kao dio šireg plana za jačanje gospodarstva i izgradnju opskrbnog lanca.

U priopćenju koje je objavilo ministarstvo financija, a Reuters je imao uvid, vlada je rekla kako radi na planovima kako bi osigurala da će tvrtke koje ulažu kapital u Južnoj Koreji dobiti porezne olakšice do 35 posto.

Sveukupno, ministarstvo procjenjuje da bi porezna olakšica mogla pomoći tvrtkama uštedjeti više od 3,6 bilijuna KRW (2,8 milijardi dolara) u plaćanjima 2024. godine, prenosi Mobile World Live. Velike bi tvrtke mogle dobiti porezni kredit od 15 posto na ulaganja i proizvodne pogone, u odnosu na prethodni plan od 8 posto. Manje tvrtke mogle bi dobiti 25 posto dok bi sva dodatna ulaganja u čipove 2023. omogućila daljnjih 10 posto poreznih olakšica.

Izvor: Drical / Alamy / Alamy / Profimedia

Brojne zemlje diljem svijeta nedavno su uložile napore kako bi potaknule domaću proizvodnju čipova, napor koji je značajno porastao nakon raširene nestašice poluvodiča. SAD, primjerice, pojačava vlastitu proizvodnju čipova, a tvrtka Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) prošlog je mjeseca predstavila planove za povećanje ukupnih ulaganja na 40 milijardi dolara u toj zemlji.

Ujedinjeno Kraljevstvo je također pokrenulo natječaj za istraživački projekt, kao dio šireg plana proizvodnje čipova, a EU također ubrzano provodi svoj Zakon o europskim čipovima, vrijedan 43 milijarde dolara.

Kina i Japan također ulažu značajne svote novca u svoje industrije čipova. Plan Južne Koreje još mora odobriti parlament. Zemlja je već dom velikih proizvođača čipova Samsung i SK Hynix.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI