NESRETNA ČETVORKA

ZNAJU ŠTO SU RADILI U 2019. GODINI: Tužba protiv Googlea i iHeartMedia

Autor Igor Martić

Problematične su reklame kojima je Google oglašavao svoj pametni telefon

Izvor: Shutterstock

Iako je Pixel 4 sada već stari model pametnog telefona, uz aktualnu Pixel 7 seriju, neki nisu zaboravili na model iz 2019. godine te način na koji je reklamiran. Federal Trade Commission (Savezna komisija za trgovinu, FTC) i sedam američkih saveznih država tužili su Google i američku medijsku tvrtku iHeartMedia zbog navodnih obmanjujućih oglasa.

Koristili su radijske ličnosti za promoviranje pametnog telefona Pixel 4 u 2019. i 2020. godini stvarajući dodatni pritisak na tvrtku u vlasništvu Alphabeta zbog poslovne prakse te se tvrdi da tvrtka dominira raznim tržištima.

Reuters je izvijestio da su tvrtke riješile zahtjeve koje su podnijele vlasti i američke države, prenosi Mobile World Live. FTC navodi da je optužio Google što je angažirao iHeartMedia i 11 drugih radijskih mreža na deset velikih američkih tržišta 2019. da emitiraju skriptirane preporuke za telefon Pixel 4 od strane osoba koje tek trebaju primiti uređaj.

Izvor: Shutterstock

FTC je objasnio kako to znači da su preporuke stigle od ljudi koji nisu posjedovali ili redovito koristili Pixel 4. Ravnatelj Ureda za zaštitu potrošača FTC-a Samuel Levine rekao je da su "Google i iHeartMedia plaćali utjecajnim osobama da promoviraju proizvode koje nikada nisu koristili, pokazujući očito nepoštivanje pravila o istinitosti u oglašavanju".

Zajedno s državama Arizona, Kalifornija, Georgia, Illinois, Massachusetts, New York i Texas FTC je predložio da se Googleu i iHeartMediji zabrani ponavljanje navodnih kršenja, a države također traže 9,4 milijuna dolara kazne.

Izvor: Shutterstock

FTC istovremeno vrši pritisak da se Google i iHeartMedia natjeraju da "podnose izvješća o usklađenosti" i vode evidenciju koja omogućuje vlastima nadzor načina daljnjeg poslovanja odnosno oglašavanje.

Google’s Most Helpful Phone | Pixel 4
Izvor: Youtube