VIŠE JE PROBLEMA

NAKON PROSVJEDA: Foxconn se ispričava radnicima koji proizvode iPhone

Autor Ivan Vukić

Problem su iznosi plaća koje je tvornica obećala, ali i epidemiološke mjere

Izvor: Shutterstock

Nakon velikih radničkih nemira izazvanih zabrinutošću vezanom uz plaće i uvjete vezane uz Covid-19 (koronavirus) u tvornici iPhonea u Kini Hon Hai Technology Group (Foxconn) je okrivio tehničku pogrešku u svojim sustavima plaćanja i uputio ispriku radnicima.

Različiti mediji izvijestili su da je najveća svjetska tvornica iPhonea u gradu Zhengzhou ovog tjedna bila pogođena prosvjedima stotina radnika, s razbijenim nadzornim kamerama i tučnjavama sa sigurnosnim osobljem.

Prosvjedi su navodno povezani s tvrdnjama o zakašnjelim plaćama, odgođenim bonusima i nekim radnicima koji se žale da su bili prisiljeni živjeti u studentskim domovima s kolegama koji su bili pozitivni na Covid-19, prenosi Mobile World Live. U izjavi je Foxconn pokušao razjasniti problem.

Izvor: Shutterstock

Kažu da razumiju zabrinutost novozaposlenih radnika u tvornici oko "mogućih promjena u politici subvencija". "Naš tim je istraživao slučaj i otkrio je tehničku pogrešku koja se dogodila tijekom procesa uključivanja."

Foxconn je dodao da jamči da je stvarna plaća ista kao što je dogovoreno i da je po stopi navedenoj na službenim plakatima za zapošljavanje. BBC News je izvijestio da je porast broja slučajeva Covid-19 prošlog mjeseca potaknuo mnoge radnike da pobjegnu iz svojih spavaonica i vrate se kući. Foxconn je tada zaposlio zamjene uz obećanje velikodušnih bonusa, no postoje tvrdnje da tvrtka nije isplaćivala obećanu subvenciju.

Izvor: Shutterstock

Tvrtka se aktivno bavi zaposlenicima pogođenim pogrešnim informacijama te kažu da će isplatiti plaće i bonuse u skladu sa svojom politikom. U zasebnom priopćenju Foxconn je odbacio nagađanja o zaposlenicima s Covid-19 koji žive u studentskim domovima u kampusu.

Prije useljenja novih zaposlenika prostor spavaonice prolazi standardne postupke dezinfekcije, a tek nakon što prostor prođe državnu provjeru novim zaposlenicima dopušta se useljenje, tvrde u Foxconnu. Oko 200.000 radnika zaposleno je u tvornici Zhengzhou, gdje se proizvode Appleovi uređaji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI