SUMORNA ZIMA

QUALCOMM: Prodaja pametnih telefona ne ide baš najbolje

Autor Ivan Vukić

Qualcomm je dao sumornu prognozu za sljedeće tromjesečje

Izvor: Qualcomm

Iz proizvođača čipova upozoravaju na pad prodaje pametnih telefona zbog nesigurnog gospodarskog okruženja i smanjene potražnje, iako je Qualcomm ostvario znatan rast prihoda u četvrtom fiskalnom tromjesečju 2022. (zaključno s 30. rujna).

U ažuriranim smjernicama Qualcomm predviđa da će količine 3G, 4G i 5G uređaja dosegnuti niski dvoznamenkasti postotni pad, u odnosu na prethodno očekivani srednji jednoznamenkasti pad u kalendarskoj 2022. godini.

Uz makroekonomsko okruženje i "brzo pogoršanje potražnje", tvrtka za proizvodnju čipova objasnila je da je smanjenje ograničenja opskrbe u industriji poluvodiča "dovelo do povećanja inventara kanala", prenosi Mobile World Live. Zapravo, Qualcomm smatra kako njihovi kupci "smanjuju svoje zalihe".

Izvor: Qualcomm

Qualcomm očekuje da bi sljedeće tromjesečje moglo biti "dno" u pogledu zaliha jer će proizvođači iskoristiti svoje postojeće čipove. U četvrtom fiskalnom tromjesečju tvrtka je zabilježila rast prihoda od 22 posto na godišnjoj razini na 11,3 milijarde dolara dok je neto dobit porasla 3 posto na 2,9 milijardi dolara.

Predsjednik i glavni izvršni direktor Qualcomma Cristiano Amon izjavio je da porast zarade odražava rast potražnje za čipsetima, IoT uređajima te od automobilskog poslovanja. Istaknuo je višegodišnji sporazum sa Samsungom o proširenju upotrebe Snapdragona u Galaxy proizvodima, ali i da će surađivati više s Appleom.

Tijekom razgovora o zaradi financijski direktor Akash Palkhiwala dodao je da se očekuje da će Qualcomm imati veliku većinu udjela u 5G modemima za liniju iPhonea 2023., što je povećanje u odnosu na prethodnu procjenu od 20 posto.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI