LOŠA OČEKIVANJA

ANALITIČARI SU OPREZNI: Kakva će biti potražnja za pametnim telefonima do kraja godine

Autor Krunoslav Ćosić

Nastavlja se uzbudljivo razdoblje što se tiče isporuka smartphoneova

Izvor: EE

Strategy Analytics upozorava da se pad isporuka pametnih telefona vjerojatno neće smanjiti u posljednjem tromjesečju 2022. godine, nakon još jednog razdoblja pada u trećem tromjesečju uzrokovanog nestabilnim geopolitičkim i gospodarskim krajolikom.

Istraživačka tvrtka procijenila je isporuke u trećem tromjesečju na 297,2 milijuna, što je pad od 9,2 posto na godišnjoj razini, označavajući peti uzastopni kvartal godišnjeg pada, prenosi Mobile World Live.

Osim političkih i gospodarskih čimbenika Strategy Analytics je primijetio nestašicu energije, rastuće cijene, "kolebljivost tečaja" i poremećaje uzrokovane Covidom-19 (koronavirus) kao čimbenike pada, ukazujući da će oni i dalje ometati isporuke u tekućem razdoblju.

Viša direktorica Linda Sui istaknula je da se Apple donekle suprotstavlja trendu, s rastom isporuka od 6,4 posto na procijenjenih 48,5 milijuna jedinica, što je za Apple najbolje tromjesečje od 2010. godine.

Izvor: Ashraf Amra / Zuma Press / Profimedia

Istraživačka tvrtka procjenjuje da je Samsung zadržao prvo mjesto usprkos padu isporuka od 7,1 posto na 64,4 milijuna, a direktor Woody Oh navodi ponudu jeftinih modela južnokorejskog dobavljača zajedno s njegovim najnovijim sklopivim uređajima kao pokretače tržišta.

Xiaomi je zauzeo treće mjesto s procijenjenih 40,5 milijuna jedinica, što je pad od 8 posto, ali dovoljno da nadmaši konkurentske kineske dobavljače. Oppo je zauzeo četvrto mjesto, s padom isporuka za 20,1 posto na 29,4 milijuna, dok je Vivo broj pao za 20,5 posto na 26,7 milijuna.

Izvor: Marko Čavić