globalne isporuke

APPLE SE POMIRIO S TIME: Smanjili su očekivanja od prodaje iPhonea

Autor Krunoslav Ćosić

Šuška se da je potražnja za standardnim verzijama manja od očekivane

Izvor: Apple

Apple je odustao od planova za povećanje proizvodnje iPhonea u drugom polugodištu u usporedbi s količinom ostvarenom u istom razdoblju 2021. godine. Potražnja za standardnim verzijama najnovijeg modela iz serije 14 manja je od očekivane, izvijestio je Bloomberg.

Poznata web stranica s vijestima tvrdi da je dobavljačima rečeno da smanje ciljanu proizvodnju jedinica serije iPhone 14 za do 6 milijuna za drugo polugodište ove godine, s očekivanim brojem od 90 milijuna pametnih telefona koji će sići s proizvodne trake, što bi bilo otprilike jednako količinama u istom razdoblju u 2021.

Citirajući komentare anonimnog dobavljača Bloomberg je primijetio da je potražnja veća za skupljim modelima iPhone 14 od standardnih, a proizvodnja je prebačena na Pro izdanje, prenosi Mobile World Live.

Izvor: Apple

Tvrdnje slijede pogoršane prognoze analitičara za globalne isporuke pametnih telefona, iako je u ažuriranju ranije ovog mjeseca IDC nagovijestio da bi se Apple mogao suprotstaviti trendu malog godišnjeg porasta.

Sumorna očekivanja u vezi s potražnjom za pametnim telefonima pripisuju se nizu čimbenika uključujući visoku inflaciju, smanjenje povjerenja potrošača i gospodarsko usporavanje na glavnim tržištima.

Ranije ove godine prodavači su također bili pogođeni kontinuiranim problemima proizvodnje zbog zatvaranja izazvanog bolešću Covid-19 (koronavirus).

U potezu za koji se djelomično nagađalo da je pokušaj ublažavanja rizika od bilo kakvog daljnjeg lockdowna u Kini Apple je neke od svojih opskrbnih lanaca prebacio u Indiju, a Financial Times izvješćuje da je proizvodnja iPhonea 14 u Indiji započela ovaj tjedan.

Izvor: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI