TRŽIŠTE SATOVA

TRŽIŠTE PAMETNIH SATOVA: Apple je nekoliko koraka ispred svih

Autor Krunoslav Ćosić

Apple iPhone zauzima središnje mjesto, ali i satovi su bitni

Izvor: Profimedia

Apple je 7. rujna 2022. predstavio nove iPhone 14 modele, ali i nove pametne satove Watch serija 8, ali i robusni Apple Watch Ultra namijenjen ekstremnijim sportovima i uvjetima u kojima se nosi na ruci.

Dok se originalni Apple Watch prodaje (i naširoko koristi) za fitness, njegova vodootporna vanjština još uvijek je prilično delikatna i sklona ogrebotinama kada stvari postanu grublje. S obzirom na popularnost (skupocjenih) satova za ekstremne sportove Apple itekako ima smisla biti dio segmenta kojim trenutno dominira Garmin.

Izvor: Garmin

Prema procjenama Counterpoint Researcha Apple uživa vodeću poziciju na tržištu pametnih satova čineći 3 od 10 pametnih satova isporučenih diljem svijeta u 2021. Izvorno objavljen 2015., Apple Watch trenutno je u svojoj osmoj generaciji, a svaka iteracija dobiva neke nove značajke od kojih su mnoge posljednjih godina bile usmjerene na zdravlje.

U nastavku donosimo podatke o udjelima proizvođača pametnih satova. Apple je u prošloj godini u svijetu imao udio od 30,1 posto, a slijedi ga Samsung na drugom mjestu s 10,2 posto udjela. Treći je Huawei sa 7,7 posto.

Manje udjele imaju imoo s 5,2 posto, Amazfit s 5,1 dok Garmin ima 4,6 posto udjela. Fitbit ima 3,8 posto dok Xiaomi sudjeluje s 3,6 posto, prenosi Statista. Ukupno je u cijelom svijetu u 2021. godini isporučeno 127,5 milijuna pametnih satova.

Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI