ATM U svijetu

KOLIKO IH JE? I u Hrvatskoj imamo bankomate za bitcoin

Autor Davor Dakić

Gdje se u svijetu nalazi najviše bitcoin bankomata?

Izvor: Shutterstock

Bitcoin bankomati su strojevi na kojima korisnici odgovarajućih operatora platforme mogu kupovati ili prodavati kriptovalute u pokretu. U nekim je državama svijeta bitcoin daleko od toga da postane službena valuta, ali istovremeno u tim državama postoji veliki broj bitcoin bankomata.

El Salvador je nedavno prva država na svijetu koja je bitcoin uvela kao zakonsko sredstvo plaćanja, ali nemaju velik broj bankomata – imaju samo četiri bankomata. To znači da u toj zemlji sve tvrtke u svakodnevnim transakcijama moraju prihvaćati kriptovalutu.

Izvor: Timon Schneider / Alamy / Alamy / Profimedia

Uvođenje bitcoina kao funkcionalne valute u Salvadoru naišlo je na skepticizam. Prema istraživanju UCA El Salvador objavljenom u kolovozu 2021., gotovo 83 posto sudionika imalo je malo ili nimalo povjerenja u bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

U Hrvatskoj sad već postoji 11 kripto bankomata, a do nedavno smo ih imali samo 8. Istovremeno, Španjolska je u Europi prva sa 151 bankomat, ali to je samo 0,5 posto svih kripto bankomata u svijetu. Slijedi Austrija sa 131, Švicarska sa 127 dok u Velikoj Britaniji postoji 107 bankomat na kojem je moguća konverzija kriptovaluta.

Izvor: Coin ATM radar

Slovenija se može pohvaliti s 21 bankomat, a Francuska sa samo 8 kripto bankomata. Bosna i Hercegovina ih ima 6, Srbija 5, Portugal 4, Kosovo 3.

U svijetu je ukupno 27.976 bankomata s kriptovalutama. Najviše ih ima u SAD-u, čak 24.186, što čini 86,5 posto svih bankomata u svijetu. Kanada ima 1861 bankomat, a cijela Europa s 1264 bankomata sudjeluje s 4,5 posto. Azija ih ima 236 (0,8 posto), a Južna Amerika 290, objavio je Coin ATM radar.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI