U SUSJEDSTVU

ZA 1,8 MILIJARDI EURA: Vodafone će prodati jedinicu u Mađarskoj

Autor Ivan Vukić

Cilj im je uspostaviti nacionalnu telekomunikacijsku platformu

Izvor: 4iG

Grupa Vodafone pristala je prodati svoju operativnu kompaniju u Mađarskoj. 1,8 milijardi eura omogućit će jednostavnije poslovanje u Europi te smanjiti dugove.

Operator sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu sklopio je ugovor s mađarskom tvrtkom za upravljanje IT uslugama 4iG i državnom holding kompanijom Corvinus za potencijalnu akviziciju 100 posto Vodafonea Mađarska. Posao podliježe due diligenceu i regulatornom odobrenju, a dovršetak je planiran do kraja 2022. godine.

Odjel internih dijeljenih usluga Vodafone Intelligent Solutions (VOIS) nije uključen u transakciju, prenosi Mobile World Live. Izvršni direktor Vodafona Nick Read izjavio je da nacionalna vlada "ima jasnu strategiju za izgradnju nacionalnog šampiona u ICT sektoru u vlasništvu Mađarske".

Izvor: Vodafone Hungary

Dodao je da će kombinirani entitet "pojačati konkurenciju i imati veći pristup ulaganjima za daljnju digitalizaciju Mađarske".

4iG pogon za proširenje

4iG će postati većinski vlasnik Vodafona Mađarska s 51 posto, dok će mađarska država imati 49 posto. Cilj je stvoriti drugog najvećeg fiksnog i mobilnog operatora na tržištu koji se može bolje natjecati s Magyar Telekomom u vlasništvu Deutsche Telekoma kao i s Yettel Hungary (bivši Telenor).

4iG je već kupio mađarsku imovinu Digi Communicationsa kao dio svog cilja da uspostavi "nacionalnu telekomunikacijsku platformu" u partnerstvu s tvrtkom za emitiranje Antenna Hungaria.

Izvor: 4iG

Gellert Jaszai, predsjednik i izvršni direktor 4iG-a izjavio je da će njegova grupa imati "jednu od najvećih digitalnih infrastruktura u Mađarskoj" i postati "značajan igrač u mađarskim telekomunikacijama u narednim desetljećima".

Vodafone Hungary trenutno ima 3 milijuna mobilnih, 700.000 TV, 700.000 širokopojasnih i 600.000 fiksnih govornih pretplatnika. 4iG je naveo da će rezultirajući kombinirani entitet imati 5 milijuna kupaca i 7,6 milijuna jedinica za generiranje prihoda (RGU) od srpnja 2022.

Izvor: Vodafone Hungary