SVIJET ZABAVE

BAŠ IM DOBRO IDE: Disney+ je sve popularniji

Autor Igor Martić

Disney+ je premašio 150 milijuna pretplatnika u svijetu

Izvor: DAX Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Od ljeta 2022. Disney+ dostupan je i u Hrvatskoj, što je bio dio lansiranja u 42 nove zemlje i 11 teritorija diljem Europe, Azije i Afrike. Disney+ ponovno je ubrzao rast broja pretplatnika u prošlom kvartalu.

Disneyjeva glavna usluga streaminga dodala je više od 14 milijuna pretplatnika u tri mjeseca koja su završila 2. srpnja 2022., u odnosu na 7,9 milijuna u prethodnom kvartalu. Postigavši svoj cilj od 90 milijuna pretplatnika tri godine prije roka na kraju 2020., Netflixov konkurent sa sjedištem u Burbanku u Kaliforniji imao je 152 milijuna pretplatnika od 2. srpnja, 36 milijuna više nego godinu ranije.

Izvor: Shutterstock

Stavimo tu brojku u kontekst: Netflixu je trebalo osam do dvanaest godina (ovisno o tome kada počnete brojati) da dosegne toliki broj pretplatnika za svoj streaming servis, koji je trenutno broj 1 u svijetu s 221 milijunom pretplatnika, piše Statista.

Nakon lansiranja svoje dugo očekivane usluge streaminga u studenom 2019., Disney je predviđao da će dosegnuti između 60 i 90 milijuna pretplatnika u 2024. To je procjena koja izgleda vrlo konzervativno, ako ne i komično nisko s današnje točke gledišta. Iskreno, treba reći da je pandemija vjerojatno odigrala ulogu u tome da je Disney postigao svoj cilj toliko prije roka. Poput Netflixa, Disney+ je vjerojatno profitirao od ostanka kod kuće i ograničenih slobodnih aktivnosti suočenih s Covidom-19.

Kako je početkom 2020. izbila pandemija, sa zatvorenim kinima i tematskim parkovima i obustavom plovidbe brodova za krstarenje, Disney je bio prisiljen udvostručiti svoje poslovanje izravno s potrošačima, s Disneyjem+ u središtu te strateške promjene.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI