SLABO KUPUJU

HONOR I APPLE: Snažno rastu na kineskom tržištu pametnih telefona

Autor Krunoslav Ćosić

Isporuke pametnih telefona u kontinentalnoj Kini pale su za 10%

Izvor: Shutterstock

Pad se odnosi na drugo tromjesečje 2022., na godišnjoj razini te je tijekom perioda travanj-svibanj-lipanj 2022. isporučeno samo 67,4 milijuna jedinica. Vrativši se na prvo mjesto, vivo je isporučio 13,2 milijuna jedinica, a odmah iza njega je Honor s 13 milijuna jedinica.

Oppo (uključujući OnePlus) ostao je među prva tri, s isporučenih 11,8 milijuna jedinica. Xiaomi je četvrti s 10,6 milijuna jedinica dok je Apple peti s 9,9 milijuna, pokazuju podaci agencije Canalys.

Isporuke pametnih telefona u Kini
Izvor: Canalys

"Kineski potrošači suzdržano troše na pametne telefone", kaže analitičar Canalysa Toby Zhu te dodaje: “Izbijanje bolesti COVID-19 diljem zemlje uzrokovalo je stroge mjere zatvaranja u velikim kineskim gradovima poput Šangaja, Shenzhena i Pekinga. S obzirom na domaću gospodarsku krizu, ljudi su zabrinuti zbog pada raspoloživog dohotka i nezaposlenosti. Honor i Apple ostvarili su najbolji međugodišnji rast među vodećim dobavljačima. Honor je konsolidirao svoju poziciju među prvih pet u samo godinu dana. Apple uživa u potražnji u high-end segmentu."

Isporuke pametnih telefona u Kini
Izvor: Canalys

"Predstavljanje Androida visoke klase lokalnih marki je u punom zamahu kao što su serija vivo X80, serija Oppo Find X5, serija Honor Magic 4 i Xiaomi 12, iako postoji pad ukupne potražnje", rekla je analitičarka Canalysa Amber Liu te dodala: “Lokalni dobavljači usredotočeni su na optimizaciju iskustva pametnih telefona putem skupova čipova, kamera, baterija i operativnih sustava budući da smatraju da je prelazak na premium jedini put do profitabilnosti i održivog rasta.”

Tržišni izgledi za treće i četvrto tromjesečje nisu nimalo dobri niti ljepši od drugog tromjesečja, a projekcija isporuke za cijelu godinu mogla bi završiti znatno ispod 300 milijuna jedinica, što predstavlja najlošiju izvedbu od 2012. godine.

Isporuke pametnih telefona u Kini
Izvor: Canalys

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI