AKVIZICIJA

ERICSSON DOVRŠAVA KUPNJU VONAGEA: Vrijedna je 6,2 milijarde dolara

Autor Krunoslav Ćosić

Prihodi od 5G API-ja za globalne komunikacije rastu po stopi od 30 posto godišnje

Izvor: Vonage

Ericsson je zaključio odgođenu akviziciju Vonagea vrijednu 6,2 milijarde dolara manje od tjedan dana nakon uklanjanja posljednje regulatorne prepreke i postavio cilj pokretanja prvih 5G API-ja temeljenih na platformi tvrtke unutar 12 mjeseci.

Vonage postaje zasebna divizija Ericssonove poslovne platforme Global Communications Platform, a švedski dobavljač očekuje pozitivan doprinos zaradi od 2024., prenosi Mobile World Live. Ericsson je 15. srpnja dobio odobrenje za nastavak akvizicije od Odbora za strana ulaganja u SAD-u.

Izvor: Shutterstock

To je rezultiralo malim odgađanjem u odnosu na njegov prvotni cilj da posao završi do kraja prve polovine godine. Švedski dobavljač planira ponuditi API-je kao uslugu za 4G i 5G mreže davateljima komunikacijskih usluga (CSP) i obećao je ulagati u istraživanje i razvoj kako bi proširio Vonageove trenutne sustave.

Ericsson navodi da prihodi od API-ja za globalne komunikacije rastu po stopi od 30 posto godišnje i predviđa se da će dosegnuti 22 milijarde dolara 2025. godine. Borje Ekholm, predsjednik i glavni izvršni direktor Ericssona, izjavio je da će akvizicija povezati mrežni svijet s globalnom zajednicom programera kako bi se otvorila nova prilika za prihod za CSP-ove i zauzvrat pomogla opravdati ulaganje u infrastrukturu sljedeće generacije.

Ericsson Nikola Tesla Grupa

Objavljeni su solidni poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe za prvo polugodište 2022. godine, unatoč negativnim okolnostima poput izrazito turbulentnog političkog okruženja, inflacije, povećanja cijene rada, energenata i materijala, poremećajima u opskrbi te nedostatku stručnjaka iz STEM područja.

Izvor: Ericsson Nikola Tesla

Prihodi od prodaje iznose 1.062,3 milijuna kuna i 4,7% su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bruto marža je 9,7% dok je neto dobit 68,4 milijuna kuna, a novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 20,5 milijuna kuna.

Rat u Ukrajini značajno utječe na poslovanje tvrtke s 3500 zaposlenika na bjeloruskom, ali i okolnim tržištima, ističe predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević te dodaje kako je uslijed sankcija uvedenih od strane EU pokrenut raskid ugovora za projekt implementacije eZdravstva Republike Bjelorusije.

Zaustavili su potpisivanje već dogovorenih novih ugovora te odgodili realizaciju ranije potpisanih višegodišnjih ugovora s telekom operatorima u Bjelorusiji, a njihova daljnja realizacija ovisit će o razvoju situacije sa sankcijama, koju kontinuirano prate.

Gordana Kovačević
Izvor: Ericsson Nikola Tesla

Ericsson Nikola Tesla Grupa nastavila je s isporukama vezanima za 5G mrežu i optičku pristupnu mrežu za Hrvatski Telekom dok je s A1 Hrvatska nastavljena suradnja na proširenju pokrivanja i kapaciteta radijske 5G mreže, proširenju kapaciteta 4G mreže te modernizaciji konvergentne 5G jezgrene mreže.

U okviru pilot projekta, u suradnji s kompanijom Odašiljači i veze, implementirali su privatnu 5G mrežu u tvornici u Šibensko-kninskoj županiji baziranu na Ericsson Private 5G rješenju. Ovo rješenje predstavlja u potpunosti samostalnu 5G mrežu visokih performansi, visoke razine sigurnosti, uz mogućnosti daljinskog upravljanja i automatizacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI