Work Trend Index 2022

POJAVLJUJE SE NOVI TREND: Sloboda i fleksibilnost zaposlenika

Autor Krunoslav Ćosić

Mijenjaju se radne navike na koje smo do sada navikli, čemu pridonose zaposlenici generacije Z i milenijalci

Izvor: Pixabay

Generacija koja ima od 18 do 41 godinu čini velik dio trenutne radne snage. Microsoftovo istraživanje otkriva da zaposleni trebaju promjenu: 49% zaposlenih generacije Z vjerojatno će razmotriti prijelaz na hibridni način rada, a 46% će vjerojatno raditi na daljinu.

Uz to, 49% zaposlenih generacije Z i milenijalaca ove će godine razmotriti promjenu poslodavca. Ozbiljno razmišljaju o otkazu na sadašnjem radnom mjestu – u Europi je to čak polovica pripadnika generacije Z i milenijalaca. Daljnjih 31 posto zaposlenika generacije Z će se vjerojatno preseliti i pronaći posao koji im omogućava da rade na daljinu.

Microsoftov Work Trend Index 2022 pokazuje da svi zaposlenici žele više fleksibilnosti jer milenijalci i generacija Z više nego druge generacije zaposlenika visoko cijene slobodu izbora kada i gdje će raditi.

Generaciji Z i milenijalcima je, uz plaću, prioritet na radnom mjestu pozitivna radna kultura (46%), pogodnosti usmjerene na njihovu dobrobit (42%) i osjećaj svrhe ili smisla (40%).

Izvor: Microsoft

Jesmo li spremni za sljedeću veliku stvar u poslovnom okruženju, a to je hibridni rad? Poslovni lideri i voditelji ljudskih resursa morat će stvoriti organizacije u kojima se današnji zaposlenici osjećaju uključeno te imaju osjećaj lojalnosti i svrhe.

Zaposlenici generacije Z i milenijalci čine velik dio trenutne radne snage i vjerojatno će u budućnosti sve više preuzimati rukovodeće pozicije. Da bi privukle nabolje talente – sada i u budućnosti – organizacije trebaju prilagoditi svoje poslovne prakse kako bi ispunile nova očekivanja zaposlenika.

Tek je nekolicina tvrtki (samo 27%) uspostavila timska pravila kako bi jasno definirala ove nove norme. Da bi izgradili učinkovite hibridne timove, menadžeri će morati uvesti timska pravila koja utvrđuju „zašto“, „kada“ i „kako“ dolaziti u ured, svrhu suradnje uživo, dogovore o tome kada se okupiti uživo kao i definiciju pravila hibridnih sastanka te novo osmišljavanje prostora koji će podržati novi način rada.

Izvor: Microsoft

Sigurno je da ne postoji jedan pristup koji će odgovarati svima. Da bi ured funkcionirao za sve bit će potrebno uložiti mnogo truda kako bi se postigla fleksibilnost u kojoj hibridni rad zaista i funkcionira.

Bit će potrebno premostiti geografsku udaljenost, pri čemu mogu pomoći tehnologije poput snimanja poziva kako bi se informacije mogle podijeliti s onima koji nisu bili prisutni na sastanku, koristiti Outlook kalendar kako bi se pojednostavilo zakazivanje sastanaka, zajednički raditi na dijeljenim dokumentima u cloudu tako da svi imaju pristup istim informacijama, uz kontrolu svih verzija dokumenta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI