GWh proizvodnja

AZIJSKE BATERIJE: Napajaju globalnu flotu električnih vozila

Autor Krunoslav Ćosić

CATL zauzima prvo mjesto s gotovo trećinom udjela, a slijede LG i Panasonic

Izvor: CATL

Uz sve veći interes potrošača za električna vozila, globalno tržište baterija za električna vozila naraslo je na 27 milijardi dolara u 2021. i očekuje se da će se nastaviti širiti.

Osim što je postala glavno središte za proizvodnju automobilskih dijelova Azija je također pionir u proizvodnji baterija za električna vozila. Trenutačno, deset proizvođača s najvećim tržišnim udjelom u pogledu kapaciteta baterije novoregistriranih 2021. imaju sjedište u azijskim zemljama, uglavnom Kini, Južnoj Koreji i Japanu.

Izvor: CATL

Kako pokazuju podaci SNE Researcha, prenosi Statista, pet najvećih proizvođača u industriji - CATL, LG, Panasonic, BYD i Samsung zajedno čine više od 80 posto globalne proizvodnje automobilskih baterija.

Kineska tvrtka Contemporary Amperex Technology (CATL) zauzela je prvo mjesto na ljestvici proizvođača u 2021. godini, dijelom zbog velike potražnje na domaćem tržištu. Izvan Kine, CATL s udjelom od 32,5 posto se suočava s oštrom konkurencijom LG-ja i Panasonica, koji su na drugom i trećem mjestu u svijetu, s udjelima od 21,5 i 14,7 posto.

Izvor: CATL

Kineski BYD ima udio 6,9 posto, Samsung ima udio 5,4 posto, SK Innovation 5,1 posto, a sve ostale kompanije dijele 14,1 posto, pokazuju podaci temeljeni na GWh).

Europa i Sjedinjene Države su u međuvremenu zaostale u ovom strateškom industrijskom sektoru. Nekoliko inicijativa koje pokušavaju promijeniti status quo sada to žele nadoknaditi.

Izvor: CATL