OPORAVAK TRŽIŠTA

PROGNOZA ZA 2022: Isporuke pametnih telefona bit će manje

Autor Krunoslav Ćosić

Očekuje se 1,36 milijardi jedinica, a rezultati u drugom tromjesečju 2022. bit će slabiji od očekivanih

Izvor: EE

Ipak, izgledi za oporavak u drugom polugodištu i dalje ostaju, procjenjuje Counterpoint. Očekuje se da će ukupan broj jedinica pametnih telefona isporučenih na globalnoj razini 2022. pasti za 3% na godišnjoj razini. Istovremeno, očekuje se da će se cjelokupno stanje opskrbe postupno poboljšati u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Na makroekonomskom planu očekivanja o oporavku sada naglo padaju i širi se zabrinutost usredotočena na produljenu kinesku recesiju i ukrajinsku krizu. Stoga se očekuje da će se ovogodišnje tržište pametnih telefona smanjiti.

Kineski pristup nulte tolerancije prema posljednjem ponovnom pojavljivanju COVID-19, sa zatvaranjem gradova pa čak i cijelih regija, usporava kinesko gospodarstvo te uzrokuje lančanu reakciju u globalnom gospodarstvu zbog zatvorenih tvornica u zemlji i rastućih logističkih troškova.

Isporuke pametnih telefona u svijetu, od 2019. do 2022. u milijunima komada
Izvor: Counterpoint

Osjećaj potrošača u posljednje se vrijeme značajno smanjio zbog širenja globalne ekonomske neizvjesnosti i rastuće inflacije zbog produljenog ukrajinsko-ruskog rata. Zbog snage američkog dolara usred rastućih američkih kamatnih stopa, gospodarstva u nastajanju također će se suočiti s bijegom kapitala i inflacijom.

Dugoročno, i dalje se očekuje stabilna migracija s klasičnih telefona na pametne telefone i s 3G/4G na 5G pametne telefone. Kako se nastavljaju napori za širenje 5G uređaja niske i srednje cijene, očekuje se da će globalno tržište 5G uređaja pokazati zdrav rast i djelovati kao značajan pokretač cjelokupnog tržišta pametnih telefona.

Operatori aktivno promiču 5G, a poticaji na mnogim tržištima navode potrošače da se prebace na novu tehnologiju. Međutim, nedavni globalni trendovi inflacije pogađaju potražnju potrošača i troškove rasta cijena pametnih telefona, djelujući kao rizik za tržište pametnih telefona u 2022.

Izvor: Shutterstock

Međutim, izgledi za oporavak tržišta pametnih telefona u drugoj polovici još uvijek postoje. Krajem svibnja kineska je vlada sazvala sastanak za velike protumjere ekonomske stabilnosti. Očekuje se da će vlada provoditi agresivniju politiku za poticanje gospodarstva u drugoj polovici godine. Osim toga, vjeruje se da će lansiranje novih sklopivih pametnih telefona, na čelu sa Samsungom, potaknuti potražnju u premium segmentu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI