RAZVIJAJU POSLOVANJE

STIGLO DODATNIH 500 MILIJUNA EURA: Rimac Grupa vrijedi 2 milijarde eura

Autor Krunoslav Ćosić

Kroz investicijski krug D pojavili se i novi igrači

Izvor: Rimac Automobili

Uz nove ulagače SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimac Grupe uključujući Porsche i InvestIndustrial, vrijednost kompanije premašila je dvije milijarde eura. Porsche je svoju prvu investiciju u Rimac napravio 2018. godine i sukcesivno povećava interes.

Mate Rimac i dalje posjeduje najveći udio u kompaniji, Porsche i dalje drži oko 20 posto Rimac grupe. Rimac Grupa ima većinsko vlasništvo u Bugatti Rimac s 55% udjela dok je ostalih 45% u vlasništvu Porschea. Rimac Technology je nedavnim izdvajanjem postala potpuno neovisna tvrtka u 100%-tnom vlasništvu Rimac Grupe.

Izvor: Rimac Automobili

Fokus kompanije ostaje na digitalnoj i elektrificiranoj budućnost mobilnosti. Novi krug financiranja vodi Softbank Vision Fund 2, uz još jednog novog investitora iz financijskog sektora - Goldman Sachs Asset Management.

Svježi kapital Rimac grupa planira uložiti u proširenje proizvodnje za velike projekte te u zapošljavanje 700 dodatnih zaposlenika tijekom 2022. godine. Prikupljeni kapital će prvenstveno biti iskorišten za daljnji razvoj Rimac Technology u području proizvodnje velikih serija za globalne automobilske proizvođače.

Rimac Grupa je preko svoje tvrtke kćeri Rimac Technology poznata kao tehnološki partner globalnih automobilskih proizvođača koje je odabiru za razvoj i proizvodnju baterijskih sustava visokih performansi, električnih pogonskih sklopova, elektroničkih sustava i komponenti korisničkog sučelja. Uz Porsche, Rimac Technology je već ušao u partnerstvo s mnogim globalnim brandovima, među kojima su Hyundai, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i Aston Martin.

Izvor: Rimac Automobili

U tijeku je povećavanje proizvodnih kapaciteta i završavanje izgradnje novog Rimac Kampusa u kojem će biti i sjedište Bugatti Rimac kompanije koja upravlja brendovima hiperautomobila Bugatti Automobiles i Rimac Automobili. Kada dostigne svoj puni kapacitet u Rimac Kampusu, Rimac Technology će moći proizvoditi desetke tisuća komponenti godišnje, u rasponu od hibridnih baterijskih sustava do cijelih platformi za druge proizvođače.

Izvor: Rimac Automobili