TRAŽE RJEŠENJE

ŽELE POVEĆATI PROIZVODNJU: Apple cilja na Indiju i Vijetnam

Autor Davor Dakić

O premještanju proizvodnje razmišlja se zbog dugotrajnog zatvaranja zbog koronavirusa

Izvor: Shutterstock

Apple bi mogao prebaciti proizvodnju iPhonea iz Kine, gdje su neki gradovi pogođeni dugotrajnim zatvaranjem zbog Covid-19, što uzrokuje uska grla u proizvodnji, izvijestio je The Wall Street Journal (WSJ).

WSJ je naveo da Apple razmatra povećanje proizvodnje u Indiji i Vijetnamu jer mijenjaju taktiku premještanjem proizvodnje na druga tržišta kako bi smanjili oslanjanje na Kinu zbog nacionalne politike nulte tolerancije na Covid-19, ali i rastućih trgovinskih napetosti sa SAD-om.

Izvor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Apple je već vodio razgovore s postojećim dobavljačima o povećanju proizvodnje u Indiji, a uz Vijetnam razmišlja se i o drugim zemljama jugoistočne Azije, napisao je WSJ. Čelnici su u travnju upozorili da bi problemi s opskrbom u Kini mogli ugroziti prihod u tekućem fiskalnom tromjesečju za do 8 milijardi dolara, prenosi Mobile World Live.

Prošlog mjeseca je Apple počeo proizvoditi iPhone 13 u Indiji, tržištu na kojem je započeo proizvodnju 2017. Prema informacijama koje ima Reuters, Apple u Indiji također planira proizvoditi svoje najnovije iPad tablete. Unatoč takvim potezima Kina navodno i dalje čini veliku većinu Appleove globalne proizvodnje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI